Hrana koju ne bi trebalo da podgrevate

Iako je divno kad ne morate da kuvate jer vam je ostalo viška hrane, ponekad ostatke ne bi trebalo da jedete.

Nakon velikih obroka, obično nam ostane hrana koju je šteta baciti. Neka hrana može biti čak i zdravija u drugoj rundi, ali postoje i situacije kad ćete rizikovati trovanje hranom. A ako ste ikad to doživeli, znate da povraćanje, proliv i grčevi u želucu nisu vredni nijednog obroka.

Samo u Velikoj Britaniji godišnje se oko milion ljudi otruje hranom, s tim da polovina to iskustvo proživi zahvaljujući sopstvenom kuvanju, a stotinak ljudi (obično vrlo mladih ili vrlo starih), čak i umre od posledica trovanja.

Do trovanja obično dolazi zbog bakterija koje su vam zarazile hranu. Najgora je kampilobakterija koja se u Velikoj Britaniji nalazi u čak 65 odsto piletine dostupne na tržištu. Jedno istraživanje ju je pronašlo na čak šest odsto pilića kupljenih u supermarketu.

Kampilobakter može preživeti nekoliko sati na kuhinjskoj površini, pa se lako širi dalje, a potrebna je mala količina da se zarazite. Primera radi, trebalo bi da konzumirate desetine hiljada bakterija salmonele kako biste se razboleli, dok je dovoljno da unesete u organizam tek petstotinak kampilobakterija da biste završili u bolnici.

S obzirom na to da je toliko raširena među piletinom, nije dobro raditi ono što većina radi - a to je da operete piletinu pre kuvanja. Mnogo je bolje staviti je direktno u rernu i onda dobro oprati ruke.

Najbolji način uništavanja bakterija jeste visoka temperatura, pa je potrebno sve dobro skuvati i ispeći, pogotovo kod piletine koja ima mekše meso, pa se bakterije mogu zavući u sve delove mesa.

No, jednom kad ste gotovi s kuvanjem i ostalo vam je hrane, zapamtite da je veoma važno da se hrana u potpunosti ohladi pre nego što je stavite u frižider. Naime, ako tople namirnice stavite u frižider, samo ćete povisiti temperaturu frižidera i stvoriti od njega savršen inkubator za širenje bakterija, koje će se tad "razbežati" po svoj prisutnoj hrani.

Dakle, prekrijte hranu, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi (ne duže od četiri sata) i nakon toga je smestite u frižider. A nakon što je skuvana, možete je podgrejati nekoliko puta, iako neki napominju da se to može učiniti samo jednom.

Namirnice koje ne bi trebalo da podgrevate, jer predstavljaju pretnju vašem zdravlju su:

- kuvano meso ili hrana koja sadrži meso, poput pite s mesom ili lazanja,

- umaci koji sadrže pavlaku ili mleko,

- plodovi mora uključujući i sve što sadrži ikakve tragove ribe,

- kuvani pirinač ili testeninu,

- hranu koja sadrži jaja, orašaste plodove i druge namirnice bogate belančevinama poput omleta, ili proizvoda bogatih sojom.

Ono što možete podgrejati morate temeljno da zagrejete. Većina pri zagrevanju koristi mikrotalasnu rernu, ali problem koji se javlja u tom slučaju jeste da nećete hranu ravnomerno zagrejati, pa će ostati prostora na kojima mogu bujati bakterije.

Zato je vrlo važno da ako koristite mikrotalasnu (ili običnu rernu), u nekom trenutku izvadite hranu, dobro je promešate i vratite nazad.

Hrana s kojom bi ljudi posebno trebalo da budu oprezni jeste pirinač. Zanimljivo je da on sadrži bakterije koje, iako se uništavaju grejanjem, mogu stvoriti spore koje ne samo da su otrovne nego su i otporne na visoku temperaturu.

Svejedno, možete podgrejati pirinač, ali samo ako je - čim se ohladio - stavljen na hladno mesto, piše BBC.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.