Da li su jaja zaista zdrava?

Kineski naučnici pokušali su da utvrde može li se svakodnevno konzumiranje kokošijih jaja negativno odraziti na zdravlje.

Otkad su počela naučna istraživanja jaja, prehrambene tablice o njihovim nutritivnim vrednostima su se stalno menjale.

Poslednjih godina slušali smo da jaja nisu zdrava i da našem organizmu čine više štete nego koristi.

Kritike su im najčešće upućivane zbog holesterola, a poslednje istraživanje pokazuje da su jaja ipak zdrava i da ih slobodno možete jesti. Naime, kineski naučnici su otkrili da jaja sadrže jednu od ključnih komponenti odgovornih za snižavanje krvnog pritiska. Reč je o peptidu koji, kako ističu naučnici, ima moć suzbijanja rasta pritiska. "Istraživanje pokazuje da jaja ponovo možemo zvati neverovatnom namirnicom. Osim što ih možemo iskoristiti na razne načine, ona su i zdrava", istakao je autor istraživanja dr Zipeng Ju.

Ova otkrića su važna s obzirom na to da veliki broj ljudi na svetu ima visok krvni pritisak. Ipak, naučnici upozoravaju da su potrebna i dalja istraživanja da bi se otkrilo kako deluju svi sastojci jaja kombinovano.

Autor: B92

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.