Ova hrana nas čini depresivnim i anksioznim

Svi smo se bar jednom našli u situaciji u kojoj negativne emocije nastojimo da "izlečimo" hranom, pa posežemo za nezdravim namirnicama poput slatkiša ili grickalica za koje nam se čini da nam pomažu, no, zapravo samo još više pogoršaju stanje.

Nezdrava hrana puna šećera, nezdravih masnoća i soli nam na trenutak pomogne da se osećamo dobro i predstavlja svojevrsnu utehu, no ona itekako može negativno uticati na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Američko istraživanje objavljeno u publikaciji American Journal of Clinical Nutrition je pokazalo kako 18 odsto američke populacije pati od anksioznog poremećaja, dok oko sedam odsto stanovništva starijeg od 18 godina ima dijagnozu kliničke depresije.

Ne morate imati dijagnozu da biste znali kako vam neka hrana ne odgovara i kako se vašem telu ne sviđa - osetićete to sami putem simptoma koje vam vaše telo bude slalo.

James E. Gangwisch, profesor psihijatrije na Columbia univerzitetu navodi kako hrana sa višim slatkim indeksom, kao i ona puna ugljenohidrata podiže šećer u krvi, te dovodi do depresivnog raspoloženja.

"Kad sam bio dete, bio sam zavistan od slatkišima. Primetio sam da se, ukoliko jedem mnogo šećera, sledeći dan obavezno osećam loše", kaže dr Gangwisch, koji je svoj život posvetio istraživanju između hrane i zdravlja.

Ukoliko se generalno hranite nezdravo, onda je vaše telo manje osetljivo na različite namirnice i nije u stanju da vam pošalje jasnu poruku kroz simptome poput razdražljivosti, umora, nesanice, depresije i sl, a neka je hrana "dizajnirana" tako da bude instant rešenje koje vam podiže nivo šećera u krvi, nakon određenog vremena ostavljajući vas praznima, umornima i depresivnima.

Neke od namirnica koje nas čine depresivnima su: šećer, zaslađivači, alkohol, brza hrana, trans masti, hrana puna soli i kofein. Namirnice koje pak mogu pogoršati simptome anksioznosti su: pšenične mekinje, tofu, kafa, hleb i peciva od celovitih žitarica, hrana iz konzerve, sok od jabuke, te crno vino.

Ove namirnice povećavaju upalne procese u telu, te mogu dovesti do kardiovaskularnih i autoimunih bolesti, dok se dugotrajna prehrana bazirana na ovim namirnicama povezuje sa insulinskom rezistencijom, dijabetesom, te kognitivnim deficitima, problemima sa koncentracijom, memorijom itd.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima