Koliko kvalitetan hleb jedemo

Parče hleba uz obrok preporučuje se zbog unosa žitarica i vitamina B - ali ne parče bilo kakvog hleba.

Nutricionistkinja Rada Vejin kaže da beli hleb svakako treba izbegavati zato što on osim čistih ugljenih hidrata, odnosno skroba, ne sadrži ništa vredno. "Preporučuje se hleb od više vrsta brašna, inetegralnih brašna, to je ječam, raž, ovas, heljda", kaže Vejin. Takav hleb, često je višestruko skuplji od belog. Nije retkost, nažalost, da se od njega razlikuje samo po boji.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije objašnjava da je reč o najobičnijem hlebu od najobičnijeg brašna, tip 500 ili tip 700, 850, "koji se poprska nekim ljuspicama i to je sve".

"Kada je u pitanju ražani hleb, po Pravilniku o kvalitetu hleba ražani hleb treba da ima 30 posto raži u sebi. Ali ne postoji nijedna laboratorija, nijedna akreditovana metoda kojom vi možete utvrditi da li u tom hlebu ima 30 posto raži, jedini uslov da se to proveri je da inspektor bude u procesu proizvodnje, što se ne dešava, i tu su najveće zloupotrebe", kaže Papović.

Obmanjivanje može biti opasno po zdravlje kupaca, posebno za dijabetičare koji konzumiranjem obojenog hleba unose više šećera nego što bi smeli. Pekari tvrde da malverzacija nema i da je hleb koji mese - kvalitetan.

"Događalo se da su nekim bojama, poslastičarskim koje nisu bile štetne, bojilo testo, ali nikada to nije bilo štetno. Međutim, govorimo o sastavu - jako je bitno da građani Srbije, potrošači, mogu da pročitaju sastav hleba i prema sastavu kupuju to što piše", kaže Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije.

Koliko sastav sa deklaracije zaista odgovara onom koji je u hlebu, proveravaće se u kontrolama, najavljuje poljoprivredna inspekcija. Svaki treći potrošač koji im se žalio na pekarske proizvode, bio je u pravu.

"U proteklih šest godina, od 7.287 kontrola pekara i pekarskih proizvoda, u 2.022 slučaja konstatovali smo nepravilnosti. Najčešće nisu uspostavljeni sistemi bezbednosti hrane, nedovoljno je uspostavljena sledljivost sirovina, sporna je higijena proizvodnog pogona", navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Jedini način da budete potpuno sigurni kakav hleb jedete, jeste da ga pripremite kod kuće. Savet iskusnih zanatlija za one koji ga kupuju jeste da biraju onaj teži i zbijeniji.

Autor: RTS

  • goxns

    14.02.2016 20:24
    da
    udjem ja u jednu fenski pekaru, rekoh dajte mi integralnu kiflu. uzmem otvorim je, kad imam sta da vidim, obicna obojena bela kifla... to je mi je bio samo test da vidim kakav je kvalitet te pekare. nikad vise nisam usao u nju
  • goran

    14.02.2016 20:21
    jedan je život
    Ja bih radije da umrem sit nego da živim gladan tako da pozdravljam sve nutricioniste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima