Bugari peku rakiju iako su kazne 1.500 evra

Bugari plaćaju poseban paušalni porez na pečenje rakije nakon ulaska u EU - zakon dozvoljava do 30 litara po jednoj osobi, bez plaćanja dažbina.

Rakija je sastavni deo bugarske kulture. Naziv "rakija" u bugarskom jeziku potiče od arapske reči "arak". Istorijski podaci kažu da je prepečenica u Bugarsku stigla iz arapskih zemlja u 13. ili 14. veku. Međutim, krajem prošle godine, u krajnjem južnom delu zemlje otkriveni su drevni ostaci destilatora kazana za pečenje rakije čak iz 11. veka.

U Bugarskoj se održava na desetine festivala posvećenih rakiji, od kojih je najpoznatiji Balkanski festival rakije u Sofiji, na kome, po tradiciji, svoja visokokvalitetna alkoholna pića, osim Bugara, predstavljaju i proizvođači iz Srbije, Makedonije, Grčke i Turske.

Bugarska je pokušala da registruje, kao svoj proizvod, lozovu rakiju - lozovaču, ali je nakon šestomesečnog čekanja brendiranje propalo, uz obrazloženje Evropske komisije da to nije nacionalni proizvod jer ga ima i u susednim državama.

Neposredno pred ulazak Bugarske u EU, 2007. godine, zavladao je strah da u Uniji niko ne može da peče rakiju, pa čak ni da je služi na svadbama. Zebnja se ubrzo pokazala delimično opravdanom jer su Bugari, ipak, na osnovu direktiva EU počeli da plaćaju takse na alkohol u vrednosti od, najmanje, 550 evra za sto litara.

Ograničavanje proizvodnje, a uz to i plaćanje posebnog paušalnog poreza, izazvalo je revolt među bugarskim proizvođačima, koji su prisilili vladu da od Brisela izdejstvuje olakšice.

Bugarska je uspela da obezbedi najniže moguće stope poreza, i to da proizvođači plaćaju 1,1 evro po litru za najviše 30 litara proizvedenih za ličnu upotrebu, a da se litar rakije ispečene preko toga tarifira prema duplo većoj trošarini. Osim toga, morali su da registruju kazane, te da carinskim inspektorima, kojima je poverena kontrola, dokazuju koliko su zaista rakije proizveli.

"To nije strašno, moja porodica godinama peče rakiju. Sa ulaskom Bugarske u EU ništa se posebno nije dogodilo", kaže Evgeni Velev iz okoline Petriča. On proizvodi najbolju lozovaču isključivo za sebe. Svake godine sa svojim prijateljom iz Gornjeg Matejevca, kod Niša, Draganom Nikolićem, koji takođe peče rakiju, proverava kvalitet.

Velev, koji je univerzitetski profesor u Sofiji, poseduje kazan od 500 litara, dok većina bugarskih seljaka ima kazane uglavnom od 50 do 120 litara zapremine.

Kazan od bakra zapremine 50 litara domaće proizvodnje može se kupiti za 250, a bakarni kazan od 120 litara za 500 evra. Prema procenama stručnjaka, u Bugarskoj postoji oko 8.000 kazana, a zvanično je registrovano oko 2.800.

Ministar finansija Vladislav Goranov navodi da je državna kasa od akciza na seoske kazane u prošloj godini prihodovala, jedva, 728.037 leva (oko 370.000 evra), što čini manje od jednog procenta ukupnih prihoda od akciza na alkoholna pića za 2015. godinu.

Bugarsko Sobranje krajem prošle godine usvojilo je nove zahteve za kazane za proizvodnju domaće rakije, prema kojima se za manje objekte za destilaciju, odnosno "pecare", smatraju kazani ukupne zapremine do 500 litara, a ne, kako je bilo ranije, do 1.000 litara. Porez za manje objekte za destilaciju trenutno iznosi 550 leva (225 evra), to jest za hektolitar čistog alkohola, a za ostale 550 evra.

Prema novim zakonskim propisima pečenje rakije obavljaće se od jula do decembra, dok će u prvoj polovini godine kazani biti zapečaćeni nalepnicama carinskih vlasti.

Carinski organi kontrolišu seoske kazane, a prijave najčešće podnose zbog pečenja rakije u neregistrovanim objektima, kao i za lažno prijavljivanje proizvedene rakije radi oporezivanja u registrovanim objektima.

Kazne su rigorozne i kreću se od 500 do 1.500 evra za fizičko, te od hiljadu do 3.000 evra za pravno lice. Osim kazne, obavezno je plaćanje akcize na nezakonito proizvedenu rakiju, kao i oduzimanje kazana u korist države.

Uprkos strogim sankcijama, rakija se i dalje peče u svakom bugarskom selu.

Autor: Srna

  • iiii

    15.02.2016 16:25
    a u srbijci ima kazana kao i pistolja, tj na svakog stanovnika po jedan i po. manje ima sljiva nego kazana. a da mi batalimo tu jevropu, a???? u rusiji mosh da peces sta osh

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima