Ukusan i brz kolač od rogača

Rogač je najbolja zamena za čokoladu.

Ova namirnica popularna je u Dalmaciji, ali prihvaćena je i u ostatku regiona gde mogu da se pronađu različite poslastice od rogača.

Rogač je bogat vlaknima i antioksidansima i prirodno je sladak, a pritom je i veoma zdrav. Dokazano je da pomaže u snižavanju holesterola i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, piše.

Predstavljamo vam jedan od recepata za kolač od rogača.

PODLOGA:

150 grama keksa po izboru
50 grama otopljenog putera
šaka seckanih lešnika

FIL:

6 kašika sitno mlevenog rogača
2 kašike brašna od kokosa
4 kašike skrobnog brašna
4 kašike mlevenih lešnika
šaka seckanih lešnika
2 kašike šećera
200 grama pirea od jabuka
3 kašike bademovog mleka
malo soli

Priprema:

1. Sameljite keks i pomešajte s otopljenim puterom. Zatim dodajte naseckane lešnike. Smesu utisnite u kalup po želji i ostavite da malo odstoji kako bi se stegla.

2. 200 grama jabuka naseckanih na kockice pospite jednom kašičicom šećera, zatim sa malo limunovog soka i 2 dl vode. Stavite na vatru i pustite da se krčka dok jabuke potpuno ne omekšaju. Zatim ih procedite i pretvorite u pire.

3. Pomešajte sve suve sastojke za krem (rogač, kokosovo i skrobno brašno, mlevene i seckane lešnike, šećer, so). Dodajte pire od jabuka i bademovo mleko i sjedinite sa suvim sastojcima.

4. Smesu izlijte u kalup s podlogom od keksa.

Pečenje:

1. Stavite ga u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite otprilike 20 minuta ili dok se površina ne stvrdne. Kada je kolač pečen površina će ličiti na onoj kao kod hladnog pudinga, a na dodir će biti mekana.

2. Kolač možete da ispečete i u mikrotalasnoj - ubacite ga u mikrotalasnu na dva i po minuta.

3. Posle pečenja kolač prvo treba da ohladite na sobnoj temperaturi. Dlanom i prstima proverite toplinu na sredini kalupa - ako je hladan onda kolač ubacite u frižider još sat vremena. Ako primetite da vam nije dovoljno sladak, slobodno ga prelijte medom ili javorovim sirupom.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima