Namirnica na koju niko nije alergičan

Dobrobiti maslinovog ulja za zdravlje zbog obilja antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina već su odavno poznate, a nova istraživanja pokazuju da već sama aroma maslinovog ulja ima pozitivne učinke na zdravlje.

Svima je nadaleko poznato da je maslinovo ulje vrlo zdravo, a legende o njegovoj dobrobiti sežu daleko u istoriju. Nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli i polifenoli, samo su neki od sastojaka koji ovu namirnicu čine vrednom, korisnom i zdravom.

"Veruje se da maslinovo ulje štiti od povišenog holesterola, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti i ohrabruje da bi moglo imati sličnu ulogu i protiv moždanog udara", ističu svetski medicinski stručnjaci, a ta je uloga maslinovog ulja daleko poznata i u narodu.

Međutim, u svetu u kome su alergije jedan ove većih problema mnogih ljudi širom sveta, bez obzira na godine, jedan je podatak vrlo slabo poznat. Naime, maslinovo ulje je namirnica na koju gotovo niko na svetu nije alergičan. Uz sva lekovita svojstva koja poseduje, činjenica da ne može biti ni tiha pretnja zaista mnogo znači.

U opsežnom istraživanju literature, ozbiljna reakcija na maslinovo ulje veoma je retka. Zabeležena su tri slučaja prema kojima su ljudi alergijski reagovali na gutanje maslina. Jedan izveštaj alergiju na masline opisuje kao reakciju na polen, a jedan beleži slučaj alergičnog radnika mlina s obolelim disajnim sistemom. Kožne alergijske reakcije kao što su kontaktni dermatitis ili osip na maslinovo ulje prijavljene su veoma retko, a karakterišu se kao neuobičajene. Za razliku od maslinovog ulja, alergijske se reakcije nešto češće javljaju sezonski na polen maslinovog stabla.

Šta je eventualni uzrok alergije na maslinovo ulje?

Mali broj ljudi na svetu koji je alergičan na maslinovo ulje zapravo reaguje na proteine koji se nalaze u njemu. Simptom koji se javlja usled te alergije jeste preosetljivost tela/kože na proteine. Kada koža dođe u dodir s maslinovim uljem, imuni sistem pokušava da se odupre.

Nastaju antitela i histamin koji dovode do simptoma alergije kakvi su uobičajeni i kod najčešćih alergija na hranu.

Autor: B92

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima