Zanimljivosti o kafi koje možda ne znate

Volite kafu? U nastavku pročitajte neke od zanimljivih činjenica o ovom popularnom napitku.

Kofein je najčešće korišćena farmakološki aktivna supstanca na svetu

Kofein je prirodni alkaloid koji se dobija iz zrna kafe, iz listova čaja i iz zrna kakaa, a dodaje se i veštačkim pićima kao što je Koka-kola.

Kofein je jedan od prirodnih psihostimulansa, supstanci koje utiču na centralni nervni sistem. Nekoliko šoljica kafe ili (pravog) čaja na dan ima razbuđujuće dejstvo na naš organizam, prouzrokuje jasniji i brži tok misli, smanjuje pospanost i povećava budnost.

U svom čistom obliku javlja se kao beo, kristalni prah, bez mirisa i gorkog ukusa. Može se naći u različitim količinama u lišću i plodovima nekih biljaka, u kojima deluje kao prirodni pesticid koji paralizuje i ubija određene insekte koji se hrane tim biljkama.

Kofein se smatra najčešće korišćenom farmakološki aktivnom supstancom na svetu.

Izuzetno je lako postati zavisan od kafe

Oko 100 mg kofeina dnevno je potrebno odrasloj osobi da se "navuče". To su dve šoljice čaja ili tri limenke Koka-kole. Ukoliko odjednom prestanete da pijete kafu, mogli biste osetiti simptome odvikavanja kao što su glavobolja, nedostatak energije i anksioznost.

Kafa deluje veoma brzo

Potrebno je svega deset minuta nakon prvog gutljaja da kofein počne da deluje.

Amerikanci konzumiraju najviše kafe godišnje

Amerikanci konzumiraju 400 miliona šolja kafe dnevno, što je zapravo 146 milijardi šolja kafe godišnje.

Kafa najbolje deluje ako je pijete između 9:30 i 11:30

Ovo se dešava zato što nivo kortizola, hormona nadbubrežne žlezde koji kontroliše mnoge procese u organizmu u tom trenutku pada, a kofein podiže kortizol. Ukoliko kafu pijete rano ujutro, nakon buđenja, kad je naš nivo kortizola još uvek visok, razvićete toleranciju i trebaće vam sve više kafe i kofeina kako biste se razbudili.

Johan Sebastijan Bah je napisao čitavu kantatu o devojci koja je zavisna od kafe i zbog toga ulazi u sukob sa svojim ocem.

Postoji razlog zašto kafa nema jednako dobar ukus kao miris

Sudeći prema naučnicima, imamo dva čula mirisa - onaj kad udahnemo miris iz okoline i miris koji osećamo da nam ulazi u nos u trenutku kad progutamo nešto. Kafa miriše bolje kad udahnemo miris nego kad je mirišemo kroz nos dok nam je u ustima.

Autor: Klix.ba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.