Pica napolitana biće na Uneskovoj listi kulturne baštine

Umetnost pravljenja čuvene pice "napolitane" mogla bi uskoro da se nađe na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao priznanje napuljskim pica majstorima.
Uneskova komisija u Italiji potvrdila je kandidaturu koju je predložila italijanska vlada, prenosi britanski list Gardijan.
 
Kandidatura čuvenog specijaliteta iz Napulja, karakterističnog po hrskavoj, zlatnoj kori koja se dobija pečenjem u peći na drva, potkrepljena je peticijom koju je potpisalo više od 850.000 ljudi širom sveta.
 
Komisija Uneska je saopštila da je umetnost pravljenja pice oduvek bio jedan od centralnih elemenata napuljskog i italijanskog identiteta. Italijani su rešeni da zaštite svoj specijalitet, kako ga ljudi ne bi mešali sa rivalima poput njujorške pice.
 
Prema pisanju italijanskog lista Koldireti, italijanska pica industrija vredna je 10 milijardi evra i zapošljava preko 100.000 ljudi. Posle podnošenja kandidature da se pica u bojama Italije, zelenim bosiljakom, belom mocarelom i crvenim paradajzom, nađe na Uneskovoj listi nematerijalnog nasleđa, sledi proces izbora u trajanju od godinu dana.
 
 U glasanju, koje će se održati 2017. godine u Parizu, učestvovaće 200 zemalja. 
 
Autor: Beta
  • ana

    05.03.2016 11:44
    a na srpskoj ona bez napolitana

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.