Ovo je najskuplja šunka na svetu

Najskuplja šunka na svetu se zove Huelva i nedavno je njena cena dostigla 4.100 evra po komadu.

Čovek koji je "lansirao" ovu šunku je Katalonac Edvardo Donato iz Kortagane. Edvardo već 26 godina uspeva da proizvodi šunku koju pravi od jedinstvene sorte svinja po nazivu Iberijski Jabugo, vrste koja je već dugo pred istrebljenjem.

On godišnje uspe da proda 80 šunki od sorte koja u ovom trenutku broji nešto više od sto komada na celom svetu. Edvardo odbija da bude klasifikovan kao čovek koji prodaje najskuplju šunku na svetu, više bi mu prijalo da njegovu šunku nazivaju najvrednijom, jer su za njenu proizvodnju bile potrebne decenije strpljenja i strasti.

Jabugo je čista sorta iberijske svinje izuzetno podložna svinjskoj groznici. Samo mali broj proizvođača se odluči za njeno uzgajanje i pre se odlučuju za prodaju mesa najpoznatije podvrste ove svinje Jamon de Huelva kojih ukupno ima registrovanih 22.559 komada.

Razlog zbog koga su farmeri zanemarili proizvodnju šarenih Jabugo svinja je zabrinutost zbog njihovog sporijeg rasta, a ponekad kopitama životinja nedostaje pigment koji predstavlja zaštitni znak iberijske šunke.

Donatove Jabugo svinje su strogo ekološki odgajane trčeći između pašnjaka, vodopada i hrastovih šuma, hraneći se samo hrastovom korom i aromatičnim biljkama. Svakoj svinji iz ove sorte potrebno je najmanje tri godine da dostigne odgovarajuću kilažu.

Da bi šunka sazrela potrebno je i do šest godina. Tako da od rođenja praseta, pa do finalnog proizvoda, šunke, potrebno je da prođe čak deset godina. Na pitanje zbog čega ne proizvodi više šunke Donato je odgovorio da je njegova obaveza prema okolini podrazumeva limitiranu proizvodnju. On dodaje da je svojim svinjama obezbedio zdravlje, zadovoljstvo i sačuvao ih od istrebljenja.

Edvardo živi i radi u Maladuu gde mu se pre šest godina pridružila i kćerka Marta. Oni zajedno vode posao uz sporadičnu komšijsku pomoć. Za njihove šunke stižu narudžbine iz Francuske, Belgije, Nemačke, Austrije, ali i iz Madrida, Barselone i Marbelje. Ovoj listi su se nedavno pridružili Luksemburg i Hong Kong.

Autor: Blic

  • mrva

    08.03.2016 18:32
    @Lalooosh
    To što ne znaju za našu mangulicu govori o nama a ne o njima! Kada bismo znali išta da prodamo i brendiramo možda bi se za nešto naše i znalo. Ovako smo poznati po ratovima, beogradskim splavovima, i pokvarenim političarima!
  • rey de jamon

    07.03.2016 21:52
    ju naopako, sto je lepa sunka, cak se ni slanina ne uzeze za tri godine???jedino je cena plesniva, a ukus se sam po sebi podrazumeva posle tri godine susenja na iberijskom toplo-suvom povetarcu.
  • Lalooosh

    07.03.2016 21:45
    Očigledno ne znadu za našu mangulicu, ta sto puta je bolja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima