Možete da se otrujete ako podgrevate ove namirnice

Podgrevanje unapred pripremljene hrane može da bude više nego opasno.
PILETINA
 
Kod piletine i druge peradi, baš kao i jaja, česta je kontaminacija salmonelom, što može predstavljati poseban problem ukoliko jelo od piletine podgrevate u mikrotalasnoj rerni, jer njeni talasi ne prodiru u sve delove hrane kao kad je podgrevate na klasicnom šporetu. Iz tog razloga, posebno kad je piletina u pitanju, potrebno je da je okrenete više puta kako bi se zagrejela sa svih strana i kako bi talasi iz mikrotalasne rerne došli do sredine mesa. Podgrevanje piletine se ne preporucuje i iz razloga što ona, za razliku od crvenog mesa, ima veću gustinu proteina, koji se tokom podgrevanja razbijaju drugacije i mogu da dovedu do problema kod osoba koje imaju osetljiv želudac.
 
PIRINAČ
 
Najvažnija stvar u vezi sa pripremljenim pirinčem jeste kako da ga čuvate posle kuvanja. Ukoliko se posle kuvanja pirinač drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu da proizvedu otrov koji može dovesti do povracanja i dijareje. Podgrevanje pirinča neće eliminisati ove otrove.
 
KROMPIR
 
Slično kao s pirinčem, problem s krompirom nije u samom podgrevanju, nego u načinu čuvanja posle pripreme. Ukoliko se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije “clostridium botulinum” (koja izaziva botulizam), naročito ukoliko je krompir zamotan u foliju i nema dodira sa kiseonikom. Podgrevanje krompira neće uvek eliminisati ovu bakteriju.
 
SPANAĆ I DRUGO LISNATO POVRĆE
 
Spanać i drugo lisnato povrće sadrži dosta nitrata, koji su sami po sebi bezazleni, ali mogu biti pretvoreni u nitrite, a potom u nitrozamine za koje se zna da su kancerogeni. Mogu uticati na sposobnost krvotoka da prenosi kiseonik do organa, a kod male dece mogu dovesti do stanja poznatog kao “sindrom plave bebe”, koji nastaje usled respiratornog poremećaja.
 
PEČURKE
 
Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu razbiti. Ukoliko se ne čuvaju ispravno, gljive vrlo brzo mogu da se pokvare i dovedu do problema sa stomakom posle podgrevanja. Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata, a potrebno ih je podgrejati na temperaturi iznad 70 stepeni Celzijusa. 
 
Autor: Alo
 
 
 
 
 

Teme

HRANA

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima