Uskoro prvi domaći proizvodi sa oznakom "Bez GMO"

U Srbiji će se od aprila u prodavnicama naći i prvi artikli sa oznakom "Dunav soja" - proizvodi kvaliteta "Bez GMO" koji su domaćeg porekla.

Donošenje ove oznake priznalo je i podržalo Ministarstvo poljoprivrede. "Dunav Soja" je strogo kontrolisan standard koji omogućava označavanje prehrambenih proizvoda (mesa, jaja, mleka) koji su dobijeni korišćenjem genetski nemodifikovane soje evropskog porekla.

""Dunav Soja" je evropski standard koji prati i kontroliše sve učesnike u celom tržišnom lancu soje, od proizvođača soje, otkupljivača silosa, prerađivača, proizvođača stočne hrane, do farme životinja. Svuda se kontroliše da li je reč o domaćoj genetski nemodifikovanoj soji i tek takav kontrolisani krajnji proizvod (jaja, meso, mleko) može da nosi oznaku "Hranjeno sojom kontrolisanog porekla i kvaliteta Dunav Soja"", objasnila je Marija Kalentić, regionalna direktorka organizacije "Dunav Soja".

Iz Ministarstva poručuju da će ovo našim proizvođačima doneti i prednost na stranim tržištima. Ova oznaka se godinama primenjuje u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, a mogućnost njene primene nedavno su dobile i Srbija i Bosna i Hercegovina.

Autor: Kurir

  • Buntovnik

    28.03.2016 12:45
    Čike Iluminati vam samo preporučuju da kusate, vakcinišete se, redovno koristite preporučene lekove i naravno, gledate rijalitije.
  • Bole

    28.03.2016 12:16
    Ko kaze da je ovo prva soja bez GMO. Cemu takvi bombasticni naslovi ? Ispada da je svaka soja koju kupujemo ustvari GMO. Soja koja se prodaje u Institutu NS Seme takodje nije GMO i to stoji na ambalazi. Otkrili ste rupu na saksiji., ili je ovo samo marketinski potez ?
  • Vlada

    28.03.2016 10:09
    ---
    Ljudi, nije GMO jedini problem. Još je veći problem kakvim sve otrovima je tretirana hrana koju jedemo. U savremenoj industrijskoj proizvodnji, teško možemo da prođemo bez: TOTALA - glifosat, pesticida, herbicida, fungicida i ostalih otrova. Pa prijatno nam bilo bez GMO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima