Recept dana: Moka torta s ukusom kafe

Probajte ovaj recept za tortu s ukusom kafe.
Za ovu tortu potrebno je:
 
12 celih jaja
200 grama šećera
200 grama brašna
 
Za krem:
 
pola kilograma šećera
pola kilograma maslaca
pola kilograma jake crne kafe
 
Priprema:
 
Od 12 jaja odvojiti u dva zasebna suda belanca od žumanaca. Način mešanja testa moka-torte potpuno je isti kao testa za doboš tortu. Zasebno mutiti belanca, pa u poluumućeni sneg dodati 100 grama šećera, zatim opet sneg mutiti dok ne bude potpuno čvrst. U drugom sudu potom mutiti žumanca, dodati drugih 100 grama šećera, mutiti sve dok se žumanca ne pretvore u penu, a tada obe mase pomešati i dodati 200 grama brašna.
 
Od ove količine mogu se napraviti dve manje torte. Uzeti kalupe, namazati ih maslacem, posuti brašnom, pa masu sipati i peći u pećnici. Ispečene torte ohladiti i preseći ih preko sredine na dva dela. 
 
Pripremiti potom krem za nadev: prvo skuvati jako crnu kafu s cigurom, pa je ostaviti da se slegne, te ocediti i spremiti za krem. Pola kilograma šećera staviti u kazanče za sneg i dodati pola kilograma maslaca, pošto će nadeva biti potrebno za dve torte. Dobro mutiti sve dok se šećer u maslacu potpuno ne rastopi. U umućeni maslac postepeno dodavati kuvanu crnu kafu i nešto malo vode, pa sve mešati žicom da se sa kafom potpuno izjednači. 
 
Sad nadevati redom kore. Odozgo i sa strane ukrasiti tortu istim kremom, a okolo tortu posuti pečenim i samlevenim lešnicima. Isti krem staviti u mali fišek pa njime praviti ivicu i ukrase na torti.
 
Ovako napravljenu tortu ostaviti na hladno mesto.
 
Autor: 021.rs
  • Dada

    31.03.2016 07:48
    Gresite...
    ... Mrvice, vise kaste vise ne mese, sve se kupuje gotovo, od peciva preko sitnih kolaca do torti od "zena " ili po poslasticarama.
  • Mrvica

    30.03.2016 17:28
    Torta je sjajna, međutim, to je ipak za malo više kaste. Ne znam, možda bi trebalo i za nas niže kaste, koji se, eto, dočepamo neta, objavljivati nešto sa manje jaja, šećera i kafe.
    Možda neku tortu od popare?
    Ipak, dok mi dočekamo 2020 godinu i evropske plate - recimo rumunske, što, pa i oni su u EU?
    U međuvremenu, trebalo bi se častiti nečim, dok nam EU ne propiše maksimume kalorija i dozvoljene proizvođače torti. Mislim, one sa licencom EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.