Ovo su najzdravije kuhinje sveta

U svetu s dijabetesom živi oko 422 miliona ljudi, dok se pretpostavlja da postoji i veliki broj obolelih kod kojih ta bolest još nije otkrivena.

Dok je dijabetes tipa 1 autoimuno, uglavnom nasledeno stanje, tip 2 je mnogo cešci i na njega uticu brojni faktori, poput gojaznosti i godina.

Pravilna ishrana zato može biti najbolji nacin prevencije dijabetesa tipa 2. Zbog toga vam predstavljamo neke od najzdravijih svetskih kuhinja, koje vas mogu inspirisati da napravite pozitivne promene u svojoj svakodnevnoj ishrani.

Mediteranska

Ova ishrana bogata je povrcem i vocem, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, ribom, mlecnim proizvodima, a maslinovo ulje je glavni izvor masnoca. Ponekad ukljucuje i poneku cašu crvenog vina.

Mnoge studije isticu koristi od ovakve ishrane i povezuju je s boljim zdravstvenim stanjem i smanjenjem rizika od mnogih bolesti, medu kojima je i dijabetes tipa 2.

Japanska

Stanovništvo Japana ima najduže ocekivano trajanje života na svetu. Nedavna studija pokazala je da svoju dugovecnost Japanci duguju ishrani bogatoj povrcem, vocem, ribom i algama.

Japanska vlada je 2005. objavila preporuke za stanovništvo vezane za ishranu, u kojima se ljudi podsticu da unose manje zasicenih masti i svih vrsta preradevina.

Istraživanja su pokazala da su ispitanici koji su pratili takve preporuke imali 15 odsto manju stopu smrtnosti i manje šanse da obole od zakrcenja krvnih sudova.

Nordijska

Ražani hleb, masna riba, lokalno sezonsko voce, korenasto povrce i fermentisano mleko tradicionalna su hrana nordijskih naroda poput Švedana, Danaca, Norvežana, Finaca i Islandana.

Nedavna studija objavljena u “The American Journal of Clinical Nutrition” pokazala je da je takva ishrana podjednako korisna kao i mediteranska, kao i da smanjuje zapaljenja u telu.

Zapadnoafricki


Stanovništvo Malija, Cada, Senegala i Sijera Leonea hrane se izuzetno zdravo.

Istraživaci Univerziteta u Kembridžu koji su ispitivali zastupljenost voca, povrca, integralnih žitarica, ribe i hrane bogate vlaknima i omega 3 masnim kiselinama, otkrili su da stanovnici zapadnoafrickih zemalja unose najviše takvih namirnica u odnosu na sve druge stanovnike sveta.

Osim toga, stanovnici Zapadne Afrike jedu mnogo manje u odnosu na stanovnike zapadnih zemalja, što znaci da beleže znatno manje obolelih od gojaznosti, ali i dijabetesa tipa 2.

Francuska

Poznati “francuski paradoks” odavno zbunjuje naucnike. Kako nacija koja unosi tako mnogo namirnica bogatih zasicenih mastima ima tako nisku stopu obolelih od srcanih bolesti i gojaznosti?

Jedna studija je pokazala da je kljuc u kvantitetu. Dakle, iako Francuzi jedu kroasane, sireve i mesa, oni jedu male porcije.

Ono što povezuje sve ove tipove ishrane je to što su bogate vocem i povrcem, kao i mahunarkama. Izuzetno je važno pravilno birati izvor masnoca i prednost dati maslinovom ulju i nezasicenim mastima, kao i jesti dovoljno ribe.

  • vv

    08.04.2016 00:32
    Prekobarac
    Gastarbajterska je tuga pregolema. Još se slini na škembic i kajmak, ali hvala vam sto ste sa nama podelili vaše bogato zapadnjačko iskustvo i omogucili nam da provirimo u vaš jelovnik.
  • sa druge strane

    07.04.2016 22:08
    koji moj
    duvaj vojvodjanskoj iredenti papane jedan - koji moj dolazis na ovaj website? nisi odavde, niko te ne zove da dodjes ovamo....garant ta rupa iz koje si dosao ni nema website, mozda ni struju...i sad si ti otisao 'preko bare' pa dolazis nesto da pises o vojvodjanskoj kuhinji i iredenti....
    zasto nisi pomenuo kuhinju tvog 'zavicaja' sjoopku jedan.....
    sto bi rekli preko bare, a cisto sumnjam da znas engleski dobro, 'mind your business and fuck off jerk"
  • Prekobarac

    07.04.2016 21:33
    Dve stvari
    1. znam da je UNESCO zastitio (zapisao/popisao prvo) mediteransku ishranu kao deo svetske bastine. Ne znam za ostale.
    2. ja sam nasoj zeni, koja nam cuva decu I kuva vec godinama (zivimo u inostranstvu), rodom iz Loznice, predlozio da je snimimo dok kuva. Da bi ostalo zabelezeno ono sto zna.
    Srbijanska kuhinja je fenomenalna: zdrava I ukusna! Treba je nauciti, primeniti I zastititi.
    A sada, vojvodjanska iredento, udarajte minuse! (bolje vi vam bilo da se malo smanjite i nesto naucite)
    PS: nije pristala da je snimam, ja nisam insistirao. Pocela je dodatni biz, za neke druge, da sprema brzu hranu (na nas nacin)
    Pozz

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima