Ovo su najzdravije kuhinje sveta
Dok je dijabetes tipa 1 autoimuno, uglavnom nasledeno stanje, tip 2 je mnogo cešci i na njega uticu brojni faktori, poput gojaznosti i godina.
Pravilna ishrana zato može biti najbolji nacin prevencije dijabetesa tipa 2. Zbog toga vam predstavljamo neke od najzdravijih svetskih kuhinja, koje vas mogu inspirisati da napravite pozitivne promene u svojoj svakodnevnoj ishrani.
Mediteranska
Ova ishrana bogata je povrcem i vocem, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, ribom, mlecnim proizvodima, a maslinovo ulje je glavni izvor masnoca. Ponekad ukljucuje i poneku cašu crvenog vina.
Mnoge studije isticu koristi od ovakve ishrane i povezuju je s boljim zdravstvenim stanjem i smanjenjem rizika od mnogih bolesti, medu kojima je i dijabetes tipa 2.
Japanska
Stanovništvo Japana ima najduže ocekivano trajanje života na svetu. Nedavna studija pokazala je da svoju dugovecnost Japanci duguju ishrani bogatoj povrcem, vocem, ribom i algama.
Japanska vlada je 2005. objavila preporuke za stanovništvo vezane za ishranu, u kojima se ljudi podsticu da unose manje zasicenih masti i svih vrsta preradevina.
Istraživanja su pokazala da su ispitanici koji su pratili takve preporuke imali 15 odsto manju stopu smrtnosti i manje šanse da obole od zakrcenja krvnih sudova.
Nordijska
Ražani hleb, masna riba, lokalno sezonsko voce, korenasto povrce i fermentisano mleko tradicionalna su hrana nordijskih naroda poput Švedana, Danaca, Norvežana, Finaca i Islandana.
Nedavna studija objavljena u “The American Journal of Clinical Nutrition” pokazala je da je takva ishrana podjednako korisna kao i mediteranska, kao i da smanjuje zapaljenja u telu.
Zapadnoafricki
Stanovništvo Malija, Cada, Senegala i Sijera Leonea hrane se izuzetno zdravo.
Istraživaci Univerziteta u Kembridžu koji su ispitivali zastupljenost voca, povrca, integralnih žitarica, ribe i hrane bogate vlaknima i omega 3 masnim kiselinama, otkrili su da stanovnici zapadnoafrickih zemalja unose najviše takvih namirnica u odnosu na sve druge stanovnike sveta.
Osim toga, stanovnici Zapadne Afrike jedu mnogo manje u odnosu na stanovnike zapadnih zemalja, što znaci da beleže znatno manje obolelih od gojaznosti, ali i dijabetesa tipa 2.
Francuska
Poznati “francuski paradoks” odavno zbunjuje naucnike. Kako nacija koja unosi tako mnogo namirnica bogatih zasicenih mastima ima tako nisku stopu obolelih od srcanih bolesti i gojaznosti?
Jedna studija je pokazala da je kljuc u kvantitetu. Dakle, iako Francuzi jedu kroasane, sireve i mesa, oni jedu male porcije.
Ono što povezuje sve ove tipove ishrane je to što su bogate vocem i povrcem, kao i mahunarkama. Izuzetno je važno pravilno birati izvor masnoca i prednost dati maslinovom ulju i nezasicenim mastima, kao i jesti dovoljno ribe.
Komentari 3
vv
sa druge strane
zasto nisi pomenuo kuhinju tvog 'zavicaja' sjoopku jedan.....
sto bi rekli preko bare, a cisto sumnjam da znas engleski dobro, 'mind your business and fuck off jerk"
Prekobarac
2. ja sam nasoj zeni, koja nam cuva decu I kuva vec godinama (zivimo u inostranstvu), rodom iz Loznice, predlozio da je snimimo dok kuva. Da bi ostalo zabelezeno ono sto zna.
Srbijanska kuhinja je fenomenalna: zdrava I ukusna! Treba je nauciti, primeniti I zastititi.
A sada, vojvodjanska iredento, udarajte minuse! (bolje vi vam bilo da se malo smanjite i nesto naucite)
PS: nije pristala da je snimam, ja nisam insistirao. Pocela je dodatni biz, za neke druge, da sprema brzu hranu (na nas nacin)
Pozz
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar