Napici koji pomažu da lakše zaspite

Izbor napitaka koje konzumirate pre odlaska u krevet utiče na zdravlje i san.

Postoji pet vrsta napitaka koji će imati značajan pozitivan uticaj na organizam.

Kakao

Većina ljudi smatra da je kakao klasični napitak pre spavanja. Konzumirale su ga Maje, pripremajući ga od zrna kakaovca, kipuće vode i malo začina. Kakao je do danas ostao najpopularniji izbor toplog napitka pre odlaska u krevet.

Čaj od kamilice

Ako ne želite da konzumirate mleko pre spavanja, umirujući čaj od kamilice je odličan izbor. On je odličan za smirenje, opuštanje živaca i umirivanje želuca, što rezultira dubokim i mirnim snom. Za najbolji efekt je potrebno popiti šolju nezaslađenog čaja od kamilice 30 minuta pre spavanja.

Toplo mleko

Ako su vam roditelji govorili da pre spavanja popijete čašu toplog mleka, za to postoje naučno dokazani razlozi. Aminokiselina triptofan pomaže telu u proizvodnji hormona potrebnog za spokojan san. Mleko je bogato kalcijumom i odličan je izvor proteina. Nije ni čudo što je jedan od najjednostavnijih napitaka pre spavanja.

Čaj od nane

Baš kao što je slučaj s kamilicom, čak od nane je prirodno sredstvo koje pomaže organizmu. Ako imate neki važan događaj sledećeg dana i potrebno vam je da budete odmorni i naspavani, popijte čaj od nane. Radi se o ukusnom i osvežavajućem biljnom čaju koji umiruje želudac, smanjuje mučninu i oslobađa od anksioznosti.

Topla čokolada

Topla čokolada i kakao se često poistovjećuju, ali se zapravo razlikuju. Topla čokolada je tradicionalno piće koje je gušće i kremastije, sadrži kakao maslac i kakao u prahu. Bogatija je alternativa kakau, a priprema se s mlekom za razliku od kakaa koji se priprema s toplom vodom. Odličan je izbor za decu.
 

  • marija

    31.08.2016 16:26
    Štetnost mleka
    Načemu su vegani odrasli DA li su njihove mame hranile decu bademovim sojinim i ostalim mlekom. Sve se bojim da jesu , a i jeftino je.Hoćete organik hranu a za koju platu.Ćutite, pasite preživajte i ne solite pamet.
  • Bodibiber

    25.08.2016 10:17
    @ VegaNS
    "Kazeomorfinska zavisnost" nije dokazana. Ispitivanjem su dosli samo do zakljucka da je moguca. Protivnik sam mleka iz fabrika, ali domace mleko sa sela je ok i nece sadrzati sekret i... Postoje hiljade video zapisa gde takozvani strucnjaci pricaju o ishrani, sto je samo propaganda njihovog razmisljanja i zelje da ostvare neki profit. Eticno ili ne, stvar licnog razmisljanja. Na kraju, jedite sta zelite, ne namecite svoja uverenja drugima i uzivajte.
  • VegaNS

    25.08.2016 03:28
    http://youtu.be/Mt0CyRUEtCs
    Mleko izaziva kazeomorfinsku zavisnost. Deluje na iste receptore kao i bilo koja droga. Zato vam prija kada ga popijete, jer ste umirili zavisnoat na kratko.
    Redovnim konzumiranjem izaziva dijabetes i osteoporozu. Da ne pominjem da sadrzi veliki procenat sekreta i sukrvice jer masine za muzu bez milosti ispumpavaju sve iz kravljih vimena.
    Imate sojino, heljdino, ovsenono, bademovo, lesnikovo.... Ne morate piti nezdravo i neeticno kravje mleko.
    http://youtu.be/Mt0CyRUEtCs

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.