Koja su prava srpska jela i pića?

Šta je autentična srpska kuhinja?

Koja su to jela i pića za koja možemo reći da su deo srpske tradicije, koja nas karakterišu, a u isto vreme i razlikuju od ostalih kuhinja sveta? Da li smo u stanju da definišemo i blisko odredimo srpsku trpezu bez bojazni da nam neko može zameriti njenu autentičnost?

Na ova pitanja odgovore će uskoro dati stručnjaci gastronomije, koji su pokrenuli veliki projekat "Srpski sto", a istraživanjem će biti pokriveni svi krajevi u kojima žive Srbi.

"Da bismo dali prave odgovore moramo da krenemo od istorije srpske kuhinje, da razgovaramo sa istaknutim stručnjacima iz oblasti poljoprivrede, enologije, proizvodnje rakije i da proučimo na hiljade pisanih izvora. Posao je veliki, ali kada ga završimo, dobićemo listu sa stotinu srpskih jela, pića i brendova", objašnjava Negovan Stefanović, istoričar gastronomije i rukovodilac projekta.

On naglašava da će istraživanjem biti pokrivene sve geografske celine sa srpskim stanovništvom, ali i da je cilj projekta da rezultati budu smernica domaćim restoranima, hotelima i etno-kućama kako da naprave autentičnu gastronomsku ponudu.

"Već postoje ugostiteljski objekti koji su prepoznali važnost ovog istraživanja, pa je tako "Stara srpska kuća" s Novog Beograda prvi restoran sa sertifikatom "Srpski sto". U njemu možete da jedete specijalitete poput sira iz mješine, cicvare sa medom, mač cara dušana, tagaru, uštipke... Pored toga, posle prve faze projekta otvorićemo i sajt "Srpski sto", a na kraju i objaviti enciklopediju. Očekujemo i uspešnu saradnju sa Turističkom organizacijom Srbije", najavljuje Stefanović, pišu Novosti.

Članovi stručnog tima projekta "Srpski sto" su: prof. dr Miladin Ševarlić, vodeći agroekonomista u Srbiji, prof. Slobodan Jović, vrhuski enolog, prof. Ninoslav Nikićević, vodeći stručnjak iz oblasti proizvodnje alkoholnih pića, Stambol Geštamov, predsednik asocijacije šefova kuhinja Srbije, Negovan Stefanović, istoričar gastronomije, Slobodan Miljaković, vitez kulinarstva (od 1979. godine), Neško Uskoković, Krsto Pribilović, direktor sektora hrane i pića hotela "Park", Mileta Kekić, vlasnik restorana "Stara srpska kuća", Marin Mihajic, sektor za razvoj ruralnog turizma pri Privrednoj komori.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.