Kako da napravite čaj od origana

Svima poznat kao nezaobilazni začin za pice i testenine, origano je i izuzetno delotvorna biljka koja sadrži brojne lekovite sastojke i esencijalna ulja.
Istraživanja su pokazala da ima dva do tri puta veće antioksidativno dejstvo od drugih namirnica. Od jabuke čak 42 puta veće, od krompira 30 puta, pomorandže 12, borovnice četiri puta... 
 
Čaj od origana reguliše brojne zdravstvene tegobe izazvane padom imuniteta i narušavanjem crevne flore, a posebno se preporučuje u slučaju bronhitisa, prehlade, upale grla. Ukus mu je, istina, neobičan, a jak osećaj gorčine zadržava se duže vreme nakon ispijanja. Da ne biste pogrešili sa dozom, najbolje je da u apoteci ili prodavnici zdrave hrane kupite čaj u kesicama. 
 
Ukoliko želite sami da ga napravite, u 2 dl provrele vode stavite jednu do dve kašičice izmrvljenog lišća origana i ostavite da stoji poklopljeno najmanje pet minuta. Zatim procedite i pijte. Gotov čaj čuvajte poklopljen u većem čajniku, jer što duže stoji, postaje ukusniji, ali samo dok je topao. 
  • Salamander

    02.01.2017 16:25
    Tek kada ga napravite
    Znacete sta je zaista " Bljak"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.