Zašto je paradajz izgubio ukus?

Svima se desilo da u supermarketu ili na pijaci kupe paradajz koji nema onaj dobro poznati slatkasto kiseli ukus.
Naučnici tvrde da paradajz nije slučajno izgubio ukus, već da se to desilo tokom poslednjih nekoliko decenija njegovog masovnog uzgajanja u komercijalne svrhe. Međunarodni tim stručnjaka proučio je skoro 400 varijeteta paradajza, od savremenih do najstarijih sorti.
 
Oni su utvrdili da je višedecenijsko uzgajanje što većeg i što otpornijeg paradajza dovelo do gubitka 13 hemikalija koje utiču na njegov prepoznatljivi ukus. Na gubitak ukusa uticale su specifične genetske promene ove biljke.
 
Stručnjaci navode da bi proizvođači mogli lako da postignu da paradajz iz supermarketa ponovo bude ukusan, a sve što je potrebno da urade je da primene tehniku ukrštanja sorti.
 
Proces bi bio sličan prirodnom oprašivanju biljaka, samo što bi se odvijao u laboratorijama. Naučnici bi mešali savremene sorte paradajza sa starim soratama i izdvajali biljke koje su najbliže onome što žele da postignu.
 
Posle nekoliko generacija, rezultat bi bio ukusniji paradajz, napravljen bez, za neke, spornog rada na genima.
  • NN

    02.02.2017 08:20
    Zašto je paradajz izgubio ukus
    Čuj paradajz??? Pa ovde je i život izgubio ukus odavno,pa što ne bi i paradajz???
  • Paradajz

    02.02.2017 07:25
    mi smo genetski zemljoradnici
    Sve zavisi koji je.Po mirisu se oseti da li ce ukus biti dobar. od domacih proizvidjaca je super. interesantno da nekad u decembru kad je sneg do kolena bude 100 dinara kao usred leta.MMket je imao jako ukusan paradajz pa ih pitajte od koga nabavljaju taj je zasluzio da mu se ime spomene.
  • Čučuk Stana

    01.02.2017 22:57
    Argentina
    Paradajz je jedan od prvih modifikovan! Jadni vegani i ne znaju šta jedu...paradajz ukršten sa ribom!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.