Veliko poskupljenje maslinovog ulja

Kupci širom sveta suočavaju se ove godine sa poskupljenjem italijanskog maslinovog ulja za oko 20 odsto usled slabog roda maslina u Italiji.
Kombinacija nepovoljnih vremenskih uslova i najezde insekata umanjila je prinos maslina na jugu Evrope, a u Italiji je proizvodnja upola manja u poređenju sa prethodnom godinom.
 
Cena maslinovog ulja u Italiji u veleprodaji je povećana za 64 odsto u poređenju sa februarom prošle godine, a cene su u maloprodaji u Italiji povećane za 15 do 20 odsto. U ostalim zemljama, rast cena zavisiće od nekoliko faktora - od toga koliko će tereta preuzeti prodavci do promena u valutnom kursu.
 
Cene maslinovog ulja u veleprodaji u Španiji porasle su za umerenijih 10 odsto.
 
Trgovci u Italiji kažu da je prodaja opala i da pokušavaju da objasne kupcima zašto je ovaj proizvod morao da poskupi.
 
Italijani imaju udeo od oko 35 odsto u svetskoj potrošnji maslinovog ulja, a Španci oko 30 odsto. 
 
U poslednjih 25 godina u svetu je zabeležen rast potrošnje maslinovog ulja za 75 odsto usled sve veće popularnosti ove namirnice na netradicionalnim tržištima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.