Koju hranu ne treba podgrevati

S obzirom na užurbani tempo modernog života, retko ko danas može da izdvoji vremena i energije za sveže pripremljene obroke, a ostaci čine oko polovinu svih obroka prosečnog zaposlenog čoveka.

Iako nema ničeg problematičnog u dovršavanju jučerašnje večere ili ručka, nije svaka hrana dobra za konzumaciju drugi ili treći dan, naročito ako se podgreva ili ne skladišti ispravno, upozoravaju stručnjaci. Na primer, konzumiranje ostataka pirinča može da dovede do trovanja hranom, jer metoda kuvanja ne ubija sve patogene bakterije koje u njoj mogu da žive. Rizik od trovanja višestruko se povećava ako pirinač stoji na sobnoj temperaturi.

"Jedan patogen, Bacilius cereus, vrlo je čest u suvom pirinču i može da predstavlja opasnost za zdravlje ako ne odložite pirinač u frižider, već ga ostavite na sobnoj temperaturi, pa kasnije jedete", ističe doktor Bendžamin Čepmen sa Univerziteta u Severnoj Karolini. Ta bakterija se često nalazi u tlu i hrani, ali su pojedini sojevi štetniji od drugih i mogu da prouzrokuju smetnje sa varenjem koje često zovemo "trovanje hranom".

Spore ove bakterije mogu da prežive kuvanje, a razmnožavaju se u hrani koja je ostavljena na sobnoj temperaturi.

Hrana koju nije dobro podgrevati:

Celer, spanać i cvekla - podgrevanje ovog povrća može da prouzrokuje pretvaranje nitrita koji sadrže u toksin koji ima kancerogeno dejstvo.

Pečurke - proteini u njima se raspadaju odmah nakon sečenja. Ako se pripremljene pečurke odlože u frižider i zatim podgreju u roku od 24 sata, nema opasnosti od konzumacije, ali sve duže od toga je opasno.

Piletina - protein u ovom mesu se menja podgrevanjem, što može da dovede do smetnji s varenjem.

Krompir - Mogao bi da bude domaćin bakteriji Clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam. Brzo nakon pripreme, odnosno čim se ohlade, krompire treba staviti u frižider ukoliko planirate još da ih jedete, a nije preporučljivo podgrevati ih.

Kuvana jaja - ako ćete ih jesti naknadno, nikad ne smete da ih ostavite na sobnoj temperaturi duže od dva sata, već stavite u frižider. U suprotnom, u njima bi mogle da se razmnože bakterije.

Stručnjaci kao uopšteno pravilo za konzumiranje ostataka hrane ističu skladištenje hrane u frižider u roku od dva sata nakon kuvanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.