U svakoj smokvi nalazi se osa

Iako se smokva često naziva kraljicom mediteranskog voća, ona tehnički spada u kategoriju cveća. Način njenog "nastanka" je nešto što je istovremeno fascinantno i pomalo zastrašujuće.

Naučnici objašnjavaju da su smokve izvrnuti cvetovi. Smokvino drvo ne cveta kao drvo jabuke ili breskve. Njeni cvetovi cvetaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije dozreva u voće koje jedemo. Ono, međutim, nije samo jedna voćka, već skup više njih.

Ipak, to nije jedino po čemu su smokve jedinstvene. Budući da cvetaju iznutra, potreban im je specijalan proces oprašivanja jer ne mogu da se pouzdaju u pčele i vetar. Tu na scenu stupaju smokvine ose.

Smokva ne može da preživi bez osa, koje šire njen genetski materijal, a ose ne mogu da žive bez smokvi jer u nju polažu svoje larve. Ženka ose ulazi u mušku smokvu (uzgred, mi ne jedemo muške smokve). Krila ženke ose i njene antene se slome dok ulazi u mali prolaz u smokvu, pa kad jednom uđu, ne mogu da izađu.

Muške ose se rađaju bez krila, jer je njihova jedina funkcija da oplode ženke i da prokopaju tunel iz smokve. Ženke osa rade sve dalje, donoseći polen. Pošto osa ugine u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje.

Ovo je neophodno u procesu stvaranja ukusne smokve, ali bi možda vegani, nakon ovog saznanja, trebalo još jednom razmisle da li će i dalje da jedu smokve.

  • mrva

    28.07.2017 11:08
    slaba ti je logika
    osa ima mogućnost donošenja slobodne odluke? hm... Veliko je pitanje imaju li i ljudi slobodnu volju a da ne govorimo o insektima. Kada bi vegani nešto znali o ovome o čemu pričam možda bi bili manje uvereni da je jedino njihov način života ispravan
  • logika

    24.07.2017 09:33
    Kakve veze imaju vegani sa slobodnom odlukom ose da udje u musku smokvu, koja se uopste ne jede, vec se jede zenska?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.