Vaginalni gel protiv HIV-a

Grupa južnoafričkih i američkih istraživača je proizvela mikrobicidni vaginalni gel čijom se upotrebom zaraza virusom HIV može smanjiti i za 54 odsto.
Grupa južnoafričkih i američkih istraživača je proizvela mikrobicidni vaginalni gel čijom se upotrebom zaraza virusom HIV može smanjiti i za 54 odsto.

Ispitivanje dejstva gela je, kako su preneli francuski mediji, sprovođeno od 2007. godine u južnoafričkoj provinciji Kvazulu Natal, na 889 žena starosti od 18 do 40 godina, seronegavnih i polno aktivnih, kod kojih je postojala povećana opasnost od zaraze virusom HIV, jer je manje od četvrtine njihovih partnera koristilo prezervativ.
Polovini tih žena je na korišćenje tokom polnih odnosa dat antivirusni gel, a drugoj polovini placebo.

Žene su gel stavljale 12 časova pre polnih odnosa i 12 časova posle odnosa. Korišćenje gela i učestalost polnih odnosa pacijentkinja praćeni su tokom 30 meseci.

Istraživanje je pokazalo da je antivirusni gel, koji sadrži jedan odsto aktivne supstance "tenofovir", smanjio zaraze virusom HIV za 39 odsto u odnosu na placebo.

Preciznije, kod žena koje su ga neredovno koristile smanjenje je iznosilo 28 odsto, kod onih koje su ga prilično redovno koristile 38 odsto, a onih koje su ga redovno koristile čak 54 odsto.

Tokom ispitivanja nisu registrovani nikakvi sekundarni efekti, niti stvaranje otpornosti virusa na gel.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.