Fetiši češći kod muškaraca

Povremeno se u nekoj šali za pojedine ljude koji nešto veoma vole i preferiraju kaže da imaju fetiš. Međutim, sama pojava je mnogo ozbiljnija.
Povremeno se u nekoj šali za pojedine ljude koji nešto veoma vole i preferiraju kaže da imaju fetiš. Međutim, sama pojava je mnogo ozbiljnija.

Fetišizam je fiksacija na nežive objekte ili delove tela koji nisu prvenstveno seksualne prirode kao i prisilna potreba za njihovim korištenjem u svrhu postizanja seksualnog zadovoljstva.

On se javlja gotovo isključivo kod muškaraca. Jednom kad se uspostavi fetišizam postaje hronično, dugotrajno stanje odnosno obrazac ponašanja.

Iako je lista predmeta koje fetišisti koriste za seksualno zadovoljavanje neiscrpna, među najčešćim fetiš predmetima su: ženske donje gaćice, grudnjaci, tange, hulahopke, čarape, svilene spavaćice, cipele, čizme, rukavice, ženska školska uniforma, aparati za zube...

Česti fetiši od materijala su koža, svila, guma ili krzno. Objekti fetiša mogu biti i "živi", odnosno delovi tela. Najčešći delovi tela među fetišima su kosa, stopala, noge, zadnjica, velike grudi, male grudi. Kad je kosa fetiš obično se radi o dugoj kosi, a često je važna određena boja kose. Neke muškarce uzbuđuju dlake ispod pazuha ili na nogama. Određene fetišiste uzbuđuju partneri s amputiranim delovima tela što bi se moglo objasniti željom za kontrolom i osećajem snage i vladanja.

Fetišistički transvestizam

Transvestija, oblačenje odeće suprotnog pola, može imati više oblika, ali kad je oblačenje takve odeće nužno za postizanje seksualnog zadovoljstva govorimo o fetišizmu.
Fetišizam isključuje objekte koji su "seksualne" prirode kao npr. vibratori.

Odlika fetišista

Naučnici su otkrili kako fetišisti generalno imaju slabo razvijene društvene veštine, vode prilično izolovane živote, kao i da imaju smanjenu sposobnost za uspostavljanje intimnosti.

Kako se fetišem postiže seksualno zadovoljstvo

Fetišist žudi za bilo kakvim ličnim doživljajem predmeta/dela tela s kojim je na ovaj način povezan. Fetišist često masturbira dok drži, miriše ili trlja fetiš. Muški fetišisti često ne mogu da postignu erekciju bez fetiša. Žene su vrlo retko fetišisti.

Fiksacija na objekte ne sme se zameniti s preferiranjem pojedinih delova tela kod nefetišista - čak i osobe koje nisu fetišisti mogu voleti jedan deo tela, ali nisu fiksirani i usmereni isključivo na njega kao fetišisti.

Da li su fetišisti opasni?

U većini slučajeva fetišisti ne predstavljaju opasnost za druge osobe niti svoje partnere, a fetiš upotrebljavaju u privatnim situacijama, obično tokom masturbacije.

Lečenje fetišizma

Fetišizam je ponekad tako ekstreman da umanjuje kvalitet života i osoba potraži lekarsku pomoć. Lečenje uključuje tradicionalnu psihoanalizu, hipnozu i tehnike bihevioralne terapije. Iako ne postoji dovoljno istraživanja, dosadašnji podaci ukazuju na neefikasnost ovakvog pristupa. Nedavno su počeli da se upotrebljavaju antiandrogeni, lekovi koji smanjuju količinu muških polnih hormona, smanjuju seksualnu želju i učestalost ovakvog seksualnog ponašanja. To dozvoljava osobi da se koncentriše na terapiju i savetovanje. Antidepresivi kao što je fluoksetin takođe uspešno smanjuju seksualnu želju, ali su manje uspešni u ciljanju na seksualne fantazije.

Terapija povezivanja fetiša s nekim neugodnim iskustvom i takvo uslovljavanje takođe ublažava težinu stanja.

  • Fetis

    08.01.2017 01:01
    haha
    Ja imam fetis na lepa zenska stopala. Ali samo na lepa,na neka druga sam gadljiv da ih ne bi ni dotakao.Ali zeni koja ima lepe pravilne prste,nokte i negovana stopala bi rado ljubio i radio i puno vise od toga,da ne nabrajam sad.
  • Boris Tadic

    01.09.2010 12:58
    Ja imam fetis na razmak izmedju zuba Vuka Jeremica.
  • milan

    01.09.2010 09:02
    fetis
    ja imam fetis na tange i na hulahopke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.