Šest znakova zavisnosti od seksa

Zavisnost od seksa podrazumeva ponašanje koje ima negativne posledice za zavisnike i ljude oko njih.
Ta zavisnost je jednaka zavisnosti drogi ili alkoholu. Ako ne može da se kontroliše u seksualnom ponašanju, a pritom ne brine ni o negativnim posledicama koje ono nosi - moguće je da osoba ima problema. 
 
Ovih šest znakova govori da je osoba zavisna od seksa
 
Nepodudarnost 
 
Ako se seksualni život podudara sa svakodnevnim aktivnostima, odnosno ako je seksualno ponašanje u skladu s  karakterom i svakodnevnim ponašanjem, to znači da ne postoji problem. Ali, ako seks ometa posao i svakodnevne aktivnosti, onda se može govoriti o seksualnoj zavisnosti.
 
Nedostatak kontrole 
 
Ako ponekad oseća toliko jaku potrebu za seksom da se ne možete kontrolisati, te porivi traže hitno zadovoljavanje, bez obzira na moguće posledice na zdravlje, bezbednost ili život - problem postoji.
 
Kompulzivni nagon 
 
Karakteristično za mnoge zavisnosti je da zavisnici ispunjavaju svoje nagone ne da bi se osećali dobro ili nadmoćno, već da bi se osećali manje loše. Ako postoji osećaj nemoći i manjka samopouzdanja bez seksa onda se radi o zavisnosti. 
 
Zavisnost od tripa 
 
Kao i u drugim zavisnostima, bolesnici imaju određenu granicu koju moraju da dosegnu kako bi bili zadovoljni. Kao što narkomani nakon nekog vremena uzimaju sve veće količine droge kako bi postigli trip, tako se i seksualni zavisnici mogu upusititi u seksualno rizično ponašanje samo da bi osetili isti osećaj kao nekad. 
 
Stapanje sa drugim stanjima 
 
Zavisnici seks ponekad povezuju sa drugim osećanjima poput sreće, depresije, usamljenosti ili tuge. Mogu da razviju tendenciju da svaki put kada osete neki osećaj imaju i povećan seksualni interes. 
 
Disfunkcija 
 
Seksualna zavisnost je jedinstvena po tome što, za razliku od drugih zavisnosti,  zahteva drugu osobu. To znači da zavisnici o seksu druge osobe koriste samo kao predmet zadovoljenja svojih potreba zbog čega često s ljudima ostvaruju disfunkcionalne veze.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.