Bezbedan analni seks

Svi muškarci i žene moraju da priznaju da su se s vremena na vreme zapitali treba li reći “da” analnom seksu. Neki su pristali, neki ne, ali i jedni i drugi treba da budu svesni posledica koje ovakav vid odnosa može da donese.

Svi muškarci i žene moraju da priznaju da su se s vremena na vreme zapitali treba li reći “da” analnom seksu. Neki su pristali, neki ne, ali i jedni i drugi treba da budu svesni posledica koje ovakav vid odnosa može da donese.

Analni seks spada u grupu najrizičnijih seksualnih odnosa i prema definiciji predstavlja penetraciju muškog polnog organa u analni kanal partnera,muškog ili ženskog.

Ta pojava nije ni najmanje produkt modernog doba, jer se već u ostacima drevnih civilizacija naziru tragovi takozvane “sodomije”.

Praktikovalo se redovno u grčkoj i rimskoj civilizaciji, ali i svuda gde je vredelo očuvati čednost devojke.

Muški polni organ u tom trenutku zahvaljujući sili trenja dostiže više uzbuđenja, što ovaj tip seksa čini naročito privlačnim mlađim osobama.

Međutim, ono što deluje privlačno, nije uvek i bezbedno.

Glavna “prepreka” analnom seksu je činjenica da analnom otvoru nedostaje prirodna lubrikacija kakvu ima vagina, ali i priroda mišića sfinktera koji reguliše pražnjenje creva.

Naime, on je programiran da se opusti samo prilikom izbacivanja izmeta, dok je za analni seks neophodno da u trenutku prodiranja bude opušten.

Dr Saša Perić, internista i gastroenterolog u klinici “Belmedik” objašnjava kakve sve komplikacije se mogu dogoditi tokom analnog seksa.

„Analni sfinkter, mišić koji se nalazi u čmaru previđen je da se opusti samo u određenim situacijama. Postojanje drugih uslova, odnosno pojave analnog seksa dolazi do nedovoljnog opuštanja tog mišića i dolazi do oštećenja površnih slojeva kože i može doći do oštećenja sfinktera“, objašanjava dr Perić.

On dodaje da je glavna posledica toga krvarenje koje je ujedno i glavni razlog učestalog prenošenja polnih bolesti kod osoba koje praktikuju analni seks.

Pri tom, analni seks upražnjavaju podjednako osobe oba pola i onda tako tokom analnog seksa koriste i razne predmete.

Vrlo često dolazi do pojave da se ti predmeti zaglave u rektumu.

Razlog nebezbednosti su krvarenje, pucanje sluzokoze u analnom prstenu koji mogu uzrokovati i bolnost i krvarenje.

Međutim, prema rečima dr Miroslava Đorđevića, urologa i docenta na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, posledice se odražavaju i na polni organ muškarca koji učestvuje u analnom seksu.

„Obzirom na na anatomiju i funkciju analnog otvora, kao i činjenicu o sastavu mikroorganizama koji nastanjuju taj deo debelog creva, najpre možemo da govorimo o infekciji, koja je znatno češća nego tokom vaginalnog odnosa. Razni su izazivači u pitanju, počev od najobičnije bakterijske flore predvođene E. Coli, preko hlamidije, mikoplazmi i ureplazmi, pa do onih težih infektivnih stanja koja su izazvana gonorejom, sifilisom, hepatitom B ili C, i na kraju HIV infekcijom. Sledeća komplikacija kod muškarca mogla bi da bude povreda muškog polnog organa”, objašnjava on.

I dodaje da je u ovom poslednjem slučaju reč obično o povredi kože, potkožnih struktura sa mogućnošću krvarenja i hematomima, a u težim slučajevima i prelomima muškog polnog organa s povredama mokraćne cevi, koji mogu dalje da se komplikuju u funkcionalnom smislu i da zahtevaju ozbiljnije probleme, i vrlo često, hirurško lečenje.

  • Uf

    31.05.2011 05:59
    Strah
    Uplasi me sa ovim tekstom. Ali ako koristite kondom i lubrikant samo napred....
    Ni jedna devojka se nece buniti he he

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.