Oženjeni muškarci imaju manje testosterona

Porodična sreća i čvrsto partnerstvo utiču na nivo testosterona kod muškaraca.
Porodična sreća i čvrsto partnerstvo utiču na nivo testosterona kod muškaraca.

Porodica i ljubav smanjuju nivo testosterona

Istraživači koji su se bavili pitanjem uticaja hormona na život ljudi već dugo sumnjaju da je testosteron "krivac" za ponašanje kakvo puno puta karakterišemo kao "muško".

Kada je muškarac oženjen, odnosno u ozbiljnoj vezi, vrednost testosterona obično opada i ponovno poleti u visine kada se veza završi. Muškarcima koji se nalaze u predanoj vezi punoj ljubavi smanjuje se nivo testosterona u krvi.

Time što se muškarcima koji imaju porodicu smanjuje vrednost testosterona, priroda je orijentisala muškarce na dom, kako ne bi osećali potrebu za preteranim parenjem, već kako bi se predano i oduševljeno brinuli za svoju porodicu. Odgoj dece je naime dugotrajan i zahtevan - pogotovo ako to radi samo jedna osoba.

Porodični muškarci imaju manje testosterona

Studiju tokom koje se proučavao uticaj ozbiljne veze na nivo testosterona kod muškaraca izvršili su antropolozi Harvardskog Univerziteta. Harvardski diplomac Peter Gray i njegove kolege sproveli su istraživanje u kome je učestvovalo 58 muškaraca, koje su podelili u tri kategorije - samci, oženjeni muškarci i oženjeni muškarci koji imaju decu. Svi ispitanici imali su između 20 i 41 godine. Osim analize pljuvačke, morali su da ispune i upitnik koliko vremena provode sa svojim partnerima.

Muškarci koji su više vremena i energije ulagali u vezu imali su i manju količinu testosterona u krvi. Bitno je takođe i to koliko kvalitetno provodimo vreme s partnerom.

Kakav uticaj ima porodica na testosteron?

Uloga koju preuzimamo i naše ponašanje ipak nisu samo stvar hormona, već i sredine u kojoj živimo. Kakva je situacija s testosteronom kod muških pigmejaca u Africi, koji većinu vremena provode s decom, ili u predelima Afrike, u kojima pastiri koji se brinu o ovcama ili kozama jedva vide svoju decu?
Socijalno i ekonomsko okruženje je bitan faktor pri proučavanju hormona. Ne samo kod muškaraca, već i kod žena, nivoi hormona su viši u zapadnom industrijskom društvu, nego u industrijski manje razvijenom i ruralnom okruženju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.