Prvi seks već u ranom pubertetu

Nedavno urađeno istraživanje pokazalo je da mladi već u ranom pubertetu stupaju u seksualne odnose.

Nedavno urađeno istraživanje pokazalo je da mladi već u ranom pubertetu stupaju u seksualne odnose.

Informacija da su deca u šestom razredu seksualno aktivna svakako je šokirala javnost. Prema tim istraživanjima, dečaci su prva seksualna iskustva imali u periodu od 11 do 13 godinа, dok su devojčice prvi seksualni odnos imale sa 16 godina.

Međutim, kada smo pitali đake da li su i kada imali odnos i šta misle koje je najranije razumno doba za to, odgovori su u većini upućivali na seksualnu aktivnost omladine u petnaestoj godini. Anketirani tinejdžeri kažu za 021 da nisu imali seksualne odnose i da smatraju da je najbolje vreme za te stvari krajem srednje škole. Ipak, svako od njih poznaje barem jednu maloletnu osobu koja je već imala seks.

Doktorka Dragana Zarić iz Savetovališta za mlade kaže za 021 da mladi svakodnevno dolaze u Savetovalište i da se raspituju o kontracepciji, ali da to nije posledica samo njihove radoznalosti: "Savremen način života i velika dostupnost informacija u medijima dovode do toga da se mladima plasira pogrešan model, koji dovodi do toga da oni probaju stvari koje nisu adekvatne za njihov uzrast, odnosno na način na koji mogu da ugroze i svoje i zdravlje svog partnera".

Goran Savić, otac jednog tinejdžera smatra da su razlozi preranog stupanja mladih u seksualne odnose ekonomske i sociološke prirode i da radno vreme ne dozvoljava roditeljima da više razgovaraju sa svojom decom o tome: "Način kako to da se reši jeste preventiva obrazovanjem mladih ljudi, da znaju kad to treba početi. Za to treba imati i psihičku i fizičku zrelost. Ali i saznanje šta da se radi da ne dođe do neželjenih posledica, a i kad do toga dođe, kako problem rešiti i kome se obratiti kako ne bi došlo do fatalnog ishoda".

I doktorka Zarić smatra da je jedno od mogućih rešenja određen vid seksualnog obrazovanja mladih kako bi oni na vreme dobili dovoljno informacija o šteti koju mogu sebi i drugima da nanesu preranim stupanjem u seksualne odnose.

"Mi sa mladima počinjemo da pričamo na temu seksualnosti već u četvrtom razredu, kroz predavanja o pubertetu. Potom nastavljamo da radimo sa decom sedmih i osmih razreda sa pričom o reproduktivnom zdravlju gde se već polako dotičemo mogućnosti začeća, odnosno nastanka neželjene trudnoće i polno-prenosivih bolesti. I onda mnogo agresivnije pričamo o metodama kontracepcije i samim polno-prenosivim bolestima od prvog razreda srednje škole pa kasnije", kaže doktorka Zarić.

Bilo da je u pitanju radoznalost, zaljubljenost, želja za dokazivanjem ili iskrivljene moralne vrednosti, stručnjaci smatraju da je krajnje vreme da se i roditelji više uključe u seksualnu edukaciju svoje dece. (Dajana Šušnjar)

  • Psihoterapeut

    09.08.2021 12:17
    Fanatizam
    Hrišćanski svet je izopacio prirodan model seksualno sti i pretvorio ga u neke nelogicne neprirodne sintetičke zakone. Sasvim je prirodno i normalno da ce deca u pubertetu imati potrebu za seksualnim potrebama,koje nikako ne treba sprecavati, već usmerava ti. Uvek je bilo da tinejdžeri imaju seksualne akte, i uvek ce biti tako. Jer je to u prirodi čoveka. Buduci da čovečanstvo želi izigravati Boga i promeniti ljudsku prirodu, upravo vidimo svakodnevno šta se događa kada se ide protiv prirode. Haos.
    Samo nastavimo da menjamo prirodna načela i civilizacija će biti uništena,kroz vrlo teške muke i poremećaje.
  • Roditelj i profesor

    24.12.2013 16:56
    Svaka čast na odabiru priče. O ovome je davno trebalo da se govori.
  • palamudin drugi

    16.05.2013 01:04
    naporni ste sa moralisanjem,ljudi su uvek sazrevali u razlicito vreme,ranije,kasnije-uvek je bilo tako i bice...ne mozete vi nekom narediti da sazri sa 20,30 ili 40 godina,mozete mu samo zabranjivati da radi neke stvari a i onda racunajte na otpor koji se tu stvara.
    zato je i bolje da mu pomognete u sazrevanju,uputite na osnovne stvari i opasnosti a ostalo nek pronalazi sam\a- ne mozete objasniti nekome kako da voli naprimer.
    vi cete uvek biti tu kao roditelj da pomognete kad zaskripi,kad ostane slomljenog srca,kad upadne u problem...to je vasa duznost, jer vi ste ga tim seksom i rodili, nije ga roda donela i nemojte te stvari ostavljati obrazovnom sistemu da umesto vas radi,jer vidite i sami da od sistema nema nista.
    21.vek je, pa se i ponasajte tako

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.