U Srbiji nekolicina žena koristi kontraceptivnu pilulu

U Srbiji tek nekoliko procenata žena koristi kontraceptivnu pilulu.
U Srbiji tek nekoliko procenata žena koristi kontraceptivnu pilulu.

"Za razliku od evropskih zemalja u kojima u proseku 24 odsto žena koristi pilulu, u Srbiji je taj broj znatno manji, iako pilula ima mnogo pozitivnih, terapijskih efekata zbog koje je ginekolozi i preporučuju", rekla je predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" doktor Ana Mitrović- Jovanović.

Upotreba kontraceptivne pilule za proteklih 50 godina bitno je izmenila stavove, način mišljenja, položaj žene i muško-ženske odnose u korist žene, ocenio je psiholog Žarko Trebješanin i objasnio da su patrijarhalne predrasude i nedovoljan obaveštenost žena razlog zbog koga se pilula u Srbiji koristi znatno manje u odnosu na druge zemlje sveta.   

Samostalni savetnik u Ministarstvu zdravlja Snežana Pantelić-Aksentijević istakla je da posao podizanja svesti kod žena u Srbiji zahteva saradnju Ministarstva, zdravstenih ustanova i medija i dodala da će to ministarstvo podržati sve akcije koje promovišu očuvanje reproduktivnog zdravlja žena.

Broj žena u svetu koje koriste pilulu kao kontraceptivno sredstvo je 60 miliona, rekla je predstavnik kompanije "Bajer Šering Farma" doktor Olivera Jovanović i istakla da će ta firma i dalje raditi na usavršavanju pilule kako bi ona bila što kvalitetnija i dostupnija ženama.

  • tandara-mandara

    04.06.2010 12:13
    Koristiti hormone u te svrhe nikako nije preporučljivo i korisno, pa s te strane izgleda da smo napredna zemlja. Drugi problem je broj abortusa koji se obavi godišnje u Srbiji. Ipak, postoje mnogo zdraviji načini kontracepcije od pilule.
  • kondom

    03.06.2010 09:51
    E, doktori, doktori!
    Kao medicinski obrazovana osoba mogu reći da je pilula dobra samo za lečenje, a ako se koristi za kontracepciju, čak bih rekla da je to zloupotreba. Ove lekarke koje "preporučuju" pilulu, zapravo ju reklamiraju i ja se pitam samo za koje pare? Ako neko hoće da radi za farmaceutske kompanije, neka se zaposli u njima, a ne da se krije iza institucija javnog zdravlstva i ministarstava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.