I žene varaju, zar ne?

Psiholozi Kristina Durante i Norm Li sa Univerziteta Ostin u Teksasu objavili su rezultate svojih novih istraživanja u Spisima kraljevskog naučnog biološkog društva u Londonu čije najzanimljivije delove prenosi časopis "Sajens". Studija se bavi time zašto žene varaju svoje partnere.
Psiholozi Kristina Durante i Norm Li sa Univerziteta Ostin u Teksasu objavili su rezultate svojih novih istraživanja u Spisima kraljevskog naučnog biološkog društva u Londonu čije najzanimljivije delove prenosi časopis "Sajens". Studija se bavi time zašto žene varaju svoje partnere.

"Studija nudi nove dokaze da psihološki mehanizmi i dalje igraju ključnu ulogu u seksualnoj motivaciji i ponašanju žene", tvrdi dr Durante.

Durante i Li su, zapravo, istraživali odnose između estradiola, "hormona seksa", koji luče jajnici i koji je tesno povezan sa plodnošću, i seksualne motivacije posle anketiranja 52 studentkinje koje nisu koristile kontracepciju. Učesnice su bile stare između 17 i 30 godina.

Istraživači su, zatim, merili nivo hormona u njihovom organizmu u dve "tačke" u toku ovulacionog ciklusa a zatim zatražili da svaka od žena oceni sopstvenu fizičku privlačnost. Nezavisni posmatrači su, zatim, takođe merili njihovu fizičku atraktivnost.

Učesnice su takođe u toku istraživanja odgovarale na pitanja koja su merila njihovu sklonost ka neverstvu i prevari stalnog partnera.

Ustanovljeno je da je nivo estradiola kod žena tesno povezan sa mišljenjem o sopstvenoj fizičkoj privlačnosti.

Žene sa visokim nivoom hormona takođe su pokazivale veliku spremnost na flert, ljubljenje i ulaženje u seksualne odnose sa novim, do tada nepoznatim partnerom, ali nisu bile naročito sklone "seksu za jednu noć".

Međutim, nivo estradiola bio je negativno povezan sa seksualnim zadovoljstvom koje ženi pruža stalni partner.

"Naši nalazi pokazuju da izuzetno plodne žene njihovi stalni, "partneri na duži rok", retko seksualno zadovoljavaju zbog čega su vrlo lako spremne da "utehu i zadovoljstvo" potraže u zagrljaju drugog muškarca."

Ipak, to ne znači da su sve žene sa visokim nivoom estradiola spremne da uleću u "veze za jednu noć". Umesto toga, opredeljuju se za neku vrstu "serijske" monogamije", zaključila je Duranteova u izjavi za Sajens.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.