Horori zaista "lede krv u žilama"

Naučnici su otkrili da gledanje filmova strave aktivira proteinski faktor VIII, koji utiče na koagulaciju krvi.

Da gledanje horor filmova može da prouzrokuje neobične pojave u našem telu, dokazala je grupa holandskih istraživača.

 

Naučnici su otkrili da gledanje filmova strave aktivira proteinski faktor VIII, koji utiče na koagulaciju krvi. Oni, međutim, napominju da fanovi ovih ostvarenja nemaju razloga za paniku, te da i dalje mogu slobodno da gledaju vampirske drame i ostale jezovite avanture.

Holandski istraživači su analizirali krv 24 zdravih mladih ljudi nakon što su im dali da odgledaju film o paranormalnim pojavama "Astralna podmuklost" (2010). Njihov cilj je bio da ustanove da li strah, kao što se veruje još od srednjeg veka, zaista "ledi krv u žilama".

Testovi su pokazali da je nakon gledanja horor filma kod učesnika naglo porastao nivo proteinskog faktora VIII, što se nije dogodilo kod osoba koje su odgledale putopisni dokumentarac. Prosečni rast od preko 11 IU/dl (Međunarodna jedinica/decilitar) proteina u krvi zastrašenih gledalaca mogao bi se protumačiti kao 17 odsto više šansi za dobijanje venske tromboze.

Ipak, naučnici nisu uspeli da uspostave bilo kakvu vezu između straha i drugih zgrušavajućih proteina. Iako gledanje filmova strave izaziva koagulaciju, ono ne dovodi do nastanka ugrušaka. Zapravo, zgrušavanjem krvi u trenutku straha naše telo pokušava da ograniči eventualno krvarenje, objašnjavaju naučnici dodajući da bi bilo korisno podrobnije proučiti ovaj biološki mehanizam.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".