Vazduhoplovstvo već 60 godina "prati" Deda Mraza

Deda Mraz je u utorak krenuo da raznosi poklone, a ovo će biti 60. godina za redom kako komanda Vazduhoplovne odbrane Severne Amerike (NORAD) "prati trag" njegovih sanki na nebu.
U stanici "Santa Tracker" u vojnoj bazi Peterson, u Koloradu, na stotine volontera će odgovarati na pozive i imejlove dece iz svih krajeva sveta, a procenjuje se da će ih biti oko 125.000, koja će želeti da znaju gde se Deda Mraz u tom trenutku nalazi.
 
U mestima kao što je Aljaska, tehničari NORAD-a, koji 24 časa dnevno kontrolišu nebo zbog mogućih vazdušnih upada, takođe, imaju zadatak da prate Deda Mrazovo putovanje. Na nebu iznad Kanade i SAD "primećene" su sanke pune igračaka koje vuku leteći irvasi, izjavio je krajnje ozbiljno poručnik Džon Gordinier, portparol centra NORAD-a na Aljaski, prenosi AP.
 
Sistem radara i satelita nadgleda vazdušni saobraćaj iznad Kanade i SAD. Sve letilice imaju identifikacioni kod. Ukoliko ga nemaju, NORAD može da skrembuje avion i vidi o kome se radi. Srećom, Deda Mraz je u stalnoj vezi sa NORAD-om, kazao je Gordinier, dodavši da je njegov kod "Veliki Crveni".
 
NORAD prati sanke Deda Mraza na osnovu svetleće njuške irvasa Rudolfa koji za sobom ostavlja infracrveni trag sličan ispaljenoj raketi, objasnio je tehničar američke vazduhoplovne odbrane.
 
Deda Mraz obično kreće sa Severnog pola, preleće Tihi okean, a zatim kreće da deli poklone deci u ostrvskim državama. Potom ide dalje na zapad, ka severnoj, a onda i južnoj hemisferi. Aljaska je njegova poslednja stanica pre nego što se, umoran od tolikog puta, vrati kući. 
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".