U drugim zemljama duži rok za vraćanje garderobe

Većina modnih kuća u našoj zemlji daje rok od mesec dana da se kupljena garderoba vrati i zameni.
U nekim drugim zemljama, poput Amerike, rok je mnogo duži, i do tri meseca od datuma kupovine. Ali da taj produženi rok više ide u prilog prodavcima nego kupcima, dokazuje istraživanje Univerziteta u Dalasu.
 
Što je rok duži, manja je verovatnoća da ćemo proizvod vratiti, tvrde istraživači koji su analizirali zaključke 21 studije o ponašanju u kupovini. Razlog za ovu naizgled nelogičnu tvrdnju, naučnici vide u psihološkom efektu posedovanja - što je duže neki proizvod u našem vlasništvu, više ćemo se vezati za njega. Prodavcima naruku ide i ranije dokazana činjenica da što je rok vraćanja duži, lakše ćemo se odlučiti na nepotrebnu kupovinu naivno verujući da ćemo robu, ako nam ne bude odgovarala, vratiti.
 
- Ali ako je rok za vraćanje dug, smanjuje se potreba za hitnim reagovanjem. Odlazak u prodavnicu se odlaže, a kupac sve više vezuje za proizvod, dok nezadovoljstvo nekim aspektom robe zbog kog smo prvobitno hteli da je vratima, slabi - objašnjava istraživač Rajan Freling.
 
Zatim se u nama budi averzija prema gubitku, zajednička svim ljudima. Toliko mrzimo da izgubimo nešto da smo skloni da datom proizvodu pripišemo vrednost koju on suštinski nema. I eto još jedne nepotrebne stvarčice u našem ormaru. Inače, prosečna Amerikanka mesečno potroši više od 50 dolara na garderobu koju nikada ne obuče. 
 
Autor: Novosti

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.