Saveti kako da najbolje smršate

Osnova gubitka kilograma je jednostavna: odreknite se prerađene hrane, bacite se na zdrave namirnice i pohrlite u teretanu.

Ipak iako je fizička aktivnost važna, ona nije ključna stvar uspeha, jer ishrana ima vodeću ulogu u procesu mršavljenja. Kako biste saznali sve o gubitku kilograma, rešili smo da dobijemo informacije iz prve ruke, od nutricionista koji će vam dati najbolje savete.

Fokusirajte se na kuhinju, pre nego na teretanu

"Kada počinjete sa procesom, bolje je da se fokusirate na dijetu ili vežbanje ali nikako ne oboje", kaže Alexandra Caspero, vlasnica Delicious-Knowledge.com. Dok je ovaj savet na prvi pogled teško prihvatiti, kada malo bolje razmislite shvatićete da i te kako ima smisla. Drastično smanjivanje kalorija kada započinjete intezivan plan vežbanja može učiniti da se osećate malaksalo, umorno, bez energije i na kraju da odustanete. Ako želite da izgubite više od četiri kilograma, prvo se fokusirajte na hranu. Na taj način ćete steći zdrave navike, poput kontrole porcije obroka, a nakon toga dodajte trening vežbanja.

Ponekad nagradite sebe slatkišom, ali se odreknite osećaja krivice

"Jedna od najvažnijih stvari koju treba da pitate sebe je: koja je vaša najveća slabost kada držite dijetu? Zato što ako ne možete da zamislite život bez štanglice čokolade, onda bi trebalo da nastavite da je jedete", kaže nutricionista Janet Brill. To znači, da bi trebalo da nađete neku zamenu za tu namirnicu. Ako budete tražili dijetu koja dozvoljava lošu hranu, sigurno je da nećete uspeti da skinete višak. Bez obzira na sve, ne gubite nadu - poslednje studije su dokazale da dijeta koju odaberete nije toliko bitna. Mnogo je važnije da istrajete. I ako sebi priuštite jedan slatkiš na dan, pomoći će vam da nastavite da radite na drugim zdravim režimima, i oslobodite se krivice.

Zamenite jedan obrok smoothie napitkom

"Što više opcija imamo za hranu, mi pravimo više grešaka i to može da uspori naš proces mršavljenja", kaže Manuel Villacorta, osnivač i autor Whole Body Reboot. Ako u vašu ishranu uvedete jedan ili dva smoothija umesto obroka, ne morate da razmišljate koliko je zdrav vaš obrok. Ipak, veoma je važno kako pripremate smoothie koji ne bi trebao da sadrži mnogo šećera.

"Zdravi smoothie ne bi trebao da bude veći od jedne i po šolje po obroku, a pored toga treba da ga čini voće, povrće i zdrave masti poput avokada, čia semenki ili lamenog semena", napominje Manuel. Takođe, trebalo bi da se fokusirate na tzv. dugine boje i pravite smoothie od različitih vrsta voća i povrća koji će opskrbiti vaš organizam potrebnim vitaminima i mineralima.

Nemojte se opterećivati kalorijama

Shvatili smo: Kada je reč o ugljenim hidratima, šećeru ili masnoćama, znamo da ćete reći NE. "Na osnovu toga, probajte da zapamtite da ponekad mali unos kalorija- kao mini parče dezerta iz poslastičarnice ili posluženje tokom proslave na poslu, ne može vam toliko škoditi", kaže Cynthia Sass, koautorka knjige Flat Belly Diet!

Isprobajte njen trik: Kada se nalazite ispred ukusne hrane i dvoumite se šta da radite, ocenite svoju želju, na skali od 1 (mogu da odbijem) do 5 (ne mogu da kažem NE). Ako dođete do broja 4, onda se poslužite. Zapamtite da to ne znači da ste napravili fatalnu grešku, da ćete nakon toga morati manje da jedete, ili vežbate duže.

Uživajte u ukusnoj čaši vina

"Moja devojka uvek naručuje niskokalorične koktele, ali po mom mišljenju, bolje je okrenuti se vinu. Uzmite flašu kvalitetnog vina i ispijte čašu, umesto kombinacije različitih vrsta pića", savetuje Michelle Shepherd, vlasnik Westcoast Nutrition u Kanadi. Uživanje u punom ukusu vina nije samo uživanje, već nas takođe uči zdravim navikama i oslobađanju kalorijskih stega. Zanimljiva studija sa Harvarda je pratila 20 000 žena i pronašla da tokom 13 godina, dame koje su ispijale vino su imale prednost u gubitku kilograma, nego apstinenti.

Porcije su bitne

Odrekli ste se sve prerađene hrane i jeli smo organske proizvode, ali niste izgubili nijedan kilogram?! U čemu je problem?

U porcijama. Avokado sadrži zdrave masti, ali ne možete pojesti celu voćku odjednom, zato što ona i dalje sadrži dosta kalorija. Dobre vesti? Nauka je pokazala da će vas nekoliko zalogaja više zadovoljiti od velike servirane porcije, tako da je najbolje da sačekate pet minuta da vidite kako se osećate, pre nego što nastavite sa jelom. Zato smanjite porcije i žvaćite!

Dijeta vašeg muža ili prijateljice je drugačija od vaše

"Jedna od najvećih grešaka koje žene prave je usklađivanje dijete sa svojim mužem", kaže Sass. Jedna studija je pronašla da se žene lakše adaptiraju na dijetu od muškaraca. I dok se žena drži plana svoje ishrane, ako počne da sporodi plan dijete sa suprugom i jede u istoj količini kao i on, ostvariće njegove ciljeve mršavljenja, umesto svojih.

Pravite bebine korake

"Mnogo je važnije da budete istrajni, a ne savršeni", kaže Torri Holthaus, osnivač YES!Nutrition. Zapravo, mnogo puta kada vidim prijatelje koji se odjednom posvete različitim programima dijete već sledeće nedelje ili dana, oni odustaju. Kako biste izbegli sličnu situaciju, pronađite zdravu, jednostavnu strategiju na nedeljnom nivou.. Na primer, čaša tople vode sa limunom kada se probudite, to pomaže vašem digestivnom sistemu.

Smanjite unos alkohola

Da li ste znali da je jedna od najgorih stvari za vašu liniju alkohol? Zapravo, ako popijete tri martinija, vi ste već uneli skoro 700 kalorija u vaš organizam. Ipak, mnogi od nas ne mogu odoleti alkoholu, posebno kada je neka vrsta veselja ili proslave. Ali nutricionista Dawn Jackson Blatner ima rešenje: "U klubu naručite sodu sa biterom, koju možete piti celu noć. Ona će vam pomoći da se zabavite, a nećete uneti suvišne kalorije."

Udružite se sa nekim

Nekim ljudima je potreban podstrek i ne mogu sami da se pokrenu i počnu da treniraju, drže dijetu. Pomoć drugih ljudi može da pojača vašu volju i motivaciju. Čak je i nauka dokazala da žene koje pripadaju nekoj društvenoj zajednici, poput nedeljnog sastanka grupe, imaju veće šanse da ostvare svoje ciljeve i smršaju, u odnosu na osobe koje drže dijetu same.

Takođe, oni koji su koristili aplikacije za gubljenje težine kako bi pratili svoj napredak, izgubili su više kilograma od onih koji nisu. Zato je najbolje da se konsultujete sa nutricionistom, pronađete trenera za zdravlje, obavestite vaše kolege o vašoj dijeti, kaže Brill.

Autor: Elle

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin