Koliko treba da vežbate da biste smršali?

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da čak i minimalna fizička aktivnost donosi značajnu zdravstvenu dobrobit, dok izuzetno naporni treninzi daju malo ili nimalo rezultata.
U članku koji je objavljen u Magazinu američke medicinske asocijacije (JAMA), doktor Tijs Eijsvogels i doktor Pol Tompson upoređivali su uticaj umerenog (brzo hodanje, vožnja bicikla) i intenzivnog treninga (trčanj, veslanje) na stopu smrtnosti i nastanka kardiovaskularnih bolesti. 
 
Rezultati su pokazali da je samo 15 minuta umerenog vežbanja dnevno (105 minuta nedeljno) dovoljno da organizam oseti blagotvorno dejstvo fizičke aktivnosti i počne da gubi suvišne kilograme, što se kosi sa dosadašnjim preporukama američkog Nacionalnog zdravstvenog servisa (NHS) da se vežba bar 150 minuta nedeljno. 
 
Isto važi i za intenzivnu fizičku aktivnost – rezultati su pokazali da je dovoljno vežbati naporno 35 do 70 minuta nedeljno, za razliku od preporuka NHS i Univerziteta Harvard, koji navode da bi ova aktivnost trebalo da traje bar 75 minuta. 
 
Takođe se dovodi u pitanje pozitivan uticaj dugotrajnog intenzivnog vežbanja na organizam (više od 240 minuta nedeljno). Prema dobijenim rezultatima, preterano fizičko naprezanje negativno utiče na zdravlje srčanog mišića i dužinu životnog veka, piše Independent.
  • Milan

    08.07.2016 20:09
    Kalorije
    Vežbe su korisne i treba vežbati ali one nam neće skinuti suvišne kilograme. Takođe ni jedan magični preparat sa reklame neće ukloniti višak. Kilogrami ulaze na usta. Kada se obrok svede na 200 kalorija po pet puta na dan to je 1000 kalorija za ceo dan. Tako kilogrami odlaze. Kad se dođe do željene kilaže samo treba održavati istu i uskladiti ishranu. Na internetu postoji kalkulator kalorija,koje namirnice imaju koliko itd. Provereno radi 100%. Za šest nedelja 10 kg manje bez vežbanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.