Ostrvo koje pola godine pripada jednoj, a pola godine drugoj državi

U pokrajini Baskiji, između severnog španskog grada Iruna i jugozapadnog francuskog grada Hendaje, protiče reka Bidasoa. Na sredini reke, koja razdvaja Španiju i Francusku, nalazi se teritorija sa posebnim statusom - Ostrvo fazana.
Ostrvo fazana je kondominijum, zemlja kojom zajedno upravljaju dve države. Reč je o najmanjoj i najstarijoj teritoriji s takvim statusom. Njegovih 5.000 kvadratnih metara šest meseci godišnje pripada Španiji, a preostalih šest Francuskoj. 
 
Prolaznici mogu da ga vide s obe strane obale Bidasoe - udaljeno je svega 50 metara od francuske rečne obale i isto toliko od španske. Ostrvo je nenastanjeno i nije moguće posetiti ga. Pristup imaju jedino vojnici španskog grada San Sebastijana i francuskog grada Bajonea, kako bi ga održavali dok je pod njihovom jurisdikcijom. 
 
"Ljudi poštuju pravila, pa niko ne pokušava da priđe ostrvu. Nekad je nivo vode toliko nizak da se može maltene prepešačiti do njega. Mi obično dolazimo na svakih pet dana, kako bismo obavili rutinsko održavanje", kaže španski zapovednik Rafael Preito. 
 
Na ostrvu nema spomenika, osim jedne ploče koja ukazuje na njegovo mesto u istoriji. Na tom mestu je potpisana Pirinejska povelja 7. novembra 1659, čime je završen sukob započet tokom razornog Tridesetogodišnjeg rata. 
 
S obzirom na to da status teritorije ranije nije bio definisan, jednom od klauzula Povelje ostrvo je proglašeno deljivom neutralnom teritorijom. 
 
Ostrvo fazana simbolizuje mir i saradnju između Francuske i Španije. Na njemu je održano nekoliko kaljevskih venčanja, ali i razmena zatvorenika. 
 
Ostrvo je dugo bilo u miru, koji je poslednji put narušen 1974, kada je nekoliko članova baskijske oružane separatističke grupe ETA-e pokušalo da pređe granicu. Uhapsila ih je španska policija pored ostrvceta. Operacija je završena ubistvom jednog policajca i jednog militanta. 
 
Zagovornici stvaranja države Baskije, na severu Španije i jugozapadu Francuske, smatraju da na ovom mestu na bi trebalo da postoji nikakva granica jer je u pitanju domovina Baska. 
 
Najveća opasnost za ostrvo bila je mogućnost njegovog nestanka, s obzirom na to da se vekovima smanjivalo usled erozije. Ali, dve države su se dogovorile i preduzele zajedničke mere za njegovo učvršćenje, što se pokazalo uspešnim. Danas je dugačko 215 i široko 38 metara. 
 
"U oči mi upada da na Ostrvu fazana uopšte nema fazana", žalio se francuski pisac Viktor Igo tokom posete 1843. godine. "Tamo su bile jedna krava i tri patke, verovatno unajmljene kako bi za posetioce igrale ulogu fazana", dodao je Igo. 
 
Prema nekim mišljenjima, prvobitno ime ostrva bilo je "Paussan", dok drugi tvrde da se zvalo "Faisant". Kako god bilo, sadašnje špansko ime "Isla de los Faisanes", franucusko "Ile des Faisanes" ili "Ostrvo fazana" ne odražava stvarnost. Tamo zaista nema fazana.
  • citalac

    17.08.2017 11:10
    Hvala na zanimljivom clanku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin