VIDEO: Snimak ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića

U doba interneta i pametnih telefona, svaki važniji događaj u svetu, a često i nevažni, prate na desetine, stotine snimaka.
U 21. veku prosečni korisnik interneta i društvenih mreža "bombardovan" je različitim snimcima i fotografijama različitih događaja u svetu. Od susreta svetskih političara do zverstva ISIS-a, sve je to prosečnom konzumentu tehnologije 21. veka lako dostupno, na samo nekoliko klikova mišem. 
 
Baš u takvom kontekstu prilično zanimljivo zvuči činjenica da su kamere pre gotovo sto godina zabeležile jedan važan atentat. Na današnji dan 1934. godine u Marselju ubijen je jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević.
 
Diktator koji je samo nekoliko godina pre, nakon ubistva Stjepana Radića, u januaru 1929. godine proglasio diktaturu ubijen je od strane makedonskog VMRO-a (Unutarnja makedonska revolucionarna organizacija) i ustaša. Nacionalno pitanje bio je glavni kamen spoticanja u toj prvoj Jugoslaviji, a Aleksandar Karađorđević ga je, prilično neuspešno, zabranama pokušao da sakrije pod tepih. Jasno, to je moglo da funkcioniše kratkoročno, a završilo je njegovim ubistvom u Francuskoj.  
 
Ubio ga je Vlado Černozemski, član VMRO-a koji je i sam ubijen odmah po atentatu. Atentat su zajedno s makedonskom organizacijom isplanirale i ustaše, a kasnije će se pokazati da su u celu priču bile upletene i Mađarska i Italija koje su, svaka iz svog interesa, podupirale grupe koje su se borile protiv režima u Beogradu. 
 
Atentat u Marselju ostaje jedan od najvažnijih istorijskih dokumenata 20. veka zbog činjenice da je jedan jako bitan događaj uhvaćen kamerom. Sam trenutak napada doduše nije snimljen, ali na snimku se vide sekunde nakon napada, panika, metež i na kraju još uvek živ jugoslovenski kralj na samrti.
  • Martin

    13.10.2017 08:40
    @ Vazd Tibi
    Udba i Ozna su bile veoma slabe organizacije, a "pravi diktator" je loše odradio posao. Tvoje postojanje to potvrđuje.
  • Vazd Tibi

    11.10.2017 06:55
    Pozzzzz
    Prvo, makedonska organizacija VMRO je probugarska organizacija koja je komandovana i finansirana iz Sofije, a ustaše su znamo već šta i kako.
    I da, osećam neki jak naboj negativne energije i lošeg sarkazma prilikom pisanja ovo "diktator", mogu da zamislim kako bi izgledalo da pišete o Josipu Brozu ili nekim pravim diktatorima koji su imali svoje logore, udbe, ozne itd.
    Tužan smo narod, ne piše nam se lepa budućnost, makar to što je od naše budućnosti ostalo.
  • Boki

    09.10.2017 19:21
    Uzas
    Uzas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".