NASA otkriva kako da ostanete smireni u stresnim situacijama

Direktor leta NASA-e Pol Hil, koji je u svojoj karijeri imao brojne stresne situacije, nedavno je svima otkrio najveće tajne svojeg zanata.
NASA otkriva kako da ostanete smireni u stresnim situacijama
Foto: Pixabay

Kada je saznao da je sistem hlađenja na svemirskom šatlu Diskaveri prestao da radi, bio je savršeno svestan da je mogao da ubije celu posadu Međunarodne svemirske stanice. U tom trenutku, Hil je shvatio da su logika i oslanjanje na dosadašnja iskustva ključ uspeha, piše "Biznis insajder".

Nakon nekoliko desetina složenih svemirskih misija i još većeg broja rizičnih situacija, Nasin direktor leta razvio je niz strategija i mentalnih vežbi za borbu protiv stresa.

"Svi se bolje koncentrišu i generalno su opušteniji kada analiziraju podatke, razgovaraju međusobno i razgovaraju s direktorom leta preko centra za komunikaciju, i konačno - kada donose ključne odluke", kaže Hil.

Tako je tim stručnjaka tokom spomenute krize analizom podataka potvrdio da je u sistemu za hlađenje u svemirskoj letelici postojao višak vlage.

"Da nismo rešili situaciju na pravilan način, izgubili bismo letelicu", priseća se Hil.

Nakon što je kriza završena, direktor svemirskog programa došao je i pohvalio ceo kontrolni tim.

"U tom trenutku bio sam mentalno odvojen od onoga što se dešava i pomislio sam - ovi ljudi zaista rade odličan posao. Sve vreme sam bio koncentrisan na pravu stvar - na zadatak", objašnjava Hil.

Ovo je zapravo metoda koju kontrolori leta koriste za nošenje sa potencijalno katastrofalnim situacijama.

Svaki put kada bi došlo vreme za odluku, usmerili bi pažnju na niz pitanja:

- Šta sve znaju i šta sve ne znaju o situaciji u kojoj se nalaze
- Šta sakupljeni podaci govore o kriznoj situaciji
- Koja je najgora stvar koja bi mogla da se desi
- Ima li tim dovoljno informacija, i na koji način može da ih dobije
- Koji su prvi koraci koje treba da preduzmu, a da misija napreduje uz maksimalnu bezbednost svih učesnika


Hil takođe naglašava da nipošto ne smemo da dozvolimo pređašnjim iskustvima da utiču na sagledanje i shvatanje novih - bili vi kontrolor leta za Nasu, preduzetnik koji pokreće prvi biznis ili radnik na terenu.

"Kad god se nađete u situaciji u kojoj počnu da se dešavaju ružne stvari, sve što treba je da samom sebi kažete da ste kroz ovo već prolazili, i da će metoda koju ste koristili biti korisna i tada", ističe Nasin stručnjak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin