Gradić u kojem su automobili zabranjeni

Stanovnici Pontevedre u Španiji nemaju potrebu da viču na ulicama. Žive bez saobraćajne buke i sirena automobila, buke motora i škripanja. U ovom gradiću automobili su zabranjeni.
Ono što čujete na ulicama jeste cvrkutanje ptica, zvuk kačičice dok se lagano meša čaj i kafa u kafićima i ljudski glasovi. Učitelji prolaze kroz gradić sa đacima bez brige da će nekoga od njih udariti auto, prenosi "The Guardian".
 
"Slušajte", kaže gradonačelnik, otvarajući prozore svoje kancelarije. Sa ulice dopiru pomešani razgovori ljudi.  "Pre nego što sam postao gradonačelnik, 14.000 automobila je prolazilo kroz ovaj gradić svaki dan. Bilo je više vozila nego ljudi."
 
Migel Ankso Fernandez Lores je gradonačelnik galicijskog grada od 1999. godine. Njegova filozofija je jednostavna: činjenica da posedujete automobil vam ne daje za pravo da zauzimate javni prostor.
 
"Dešava se da penzioneri ili mala deca ne mogu da koriste ulicu od parkiranih vozila. Kako je moguće da privatni posed zauzima javnu površinu?", kaže Lores.
 
Benefiti su brojni. Na istim ulicama gde je od 1996. do 2006. umrlo 30 ljudi, samo je troje umrlo u narednih deset godina, a niko od 2009. Nivo CO2 je pao za 70 odsto, a automobili su zamenjeni biciklima. I dok drugi gradovi polako propadaju, Pontevedra je dobila 12.000 novih stanovnika.
 
"Grad je savršene veličine za pešačenje. Čitav grad možete da prepešačite u roku od 25 minuta. Dosta je stvari koje se mogu kritikovati, ali ne postoji ništa što bi vas nateralo da kritikujete ovaj model", kaže lokalni arhitekta Rogelio Karbajo Soler. 
 
"Živeo sam u Madridu i mnogim drugim mestima, ali za mene je ovo raj. Čak i ako pada kiša, svuda idem peške. I isti oni obućari koji su se žalili na ovaj sistem, su ti koji su održali svoje biznise uprkos krizi. Takođe, ovo je super mesto za porodični život i odgajanje dece", kazao je jedan od stanovnika, Rakel Garsija.
 
Listu gradova u svetu koji su "proterali" automobile možete pronaći OVDE.
  • Tisina

    19.09.2018 09:13
    Buka
    Dodje mi da se odmah tamo preselim.O takvom domu mastam.
    Blago njima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.