Kome idu kumovi nakon razvoda?

Mada su u razvod uključene dve strane, broj onih koji su pogođeni kad supružnici odluče da stave tačku na svoj odnos, znatno je veći. Ne deli se samo imovina i vreme provedeno sa decom, već i kumovi i zajednički prijatelji nekadašnjeg para.

Britanska studija pokazuje da posle raskida, osoba gubi u proseku tri zajednička prijatelja kojima se smučilo što su bili u središtu unakrsne vatre i prinuđeni da biraju stranu.

Sve počinje, kao i u ratu, grupisanjem snaga. Dojučerašnji bračni partneri, a sada zaraćene strane, prebrojavaju svoje vojnike očekujući odanost. Budući da su u ovom stanju posebno osetljivi, i najmanji pogrešan korak mogu doživeti kao izdaju. Teško je generalima, a teško i vojnicima jer ih niko nije pitao žele li da biju tu bitku, a kamoli da u njoj poginu.

Pojedini psiholozi savetuju da, ako se nađete u ovoj situaciji, oboma stavite do znanja da ćete biti neutralni. Ali, glumljenje Švajcarske nije uvek najbolje rešenje. U politici, ako ste neutralni u situacijama nepravde, onda ste na strani agresora. Da li se isto pravilo može primeniti i na život? Šta ako je on nju prevario? Šta ako je prokockao novac? Imate li pravo da se u toj situaciji sklonite i pomirljivo kažete "biću tu za oboje"? A opet, ako izaberete svog generala, a on posle nekog vremena proglasi primirje i spajanje sa drugom stranom, u nezavidnoj ste poziciji. Ponovo. Označeni kao neko kome se ne može potpuno verovati jer je jednom izabrao (pogrešnu) stranu.

Sagovornica "Života plus", porodični psihoterapeut Svetlana Prodanović kaže da postoji samo jedna situacija kad je biranje strane neophodno. Reč je o porodičnom nasilju. U svim ostalim slučajevima, ne treba izigravati sudiju.

- Nemoguće je biti neutralan jer svi mi imamo osećanja i uverenja. Važno je samo da ih osvestimo i da ne dozvolimo da nas ona preplavljuju i upravljaju našim ponašanjem. Kad se prijatelji razvode, nije pametno davati moralne ocene i tražiti krivca za razvod, jer to više ni sud ne čini. Činjenica je da će prijateljske i kumovske veze nakon razvoda pretrpeti promene. Kome je stalo da ostane blizak sa oboma, naći će način da odnose sačuva vodeći računa da "ona i on" više nisu u zajednici i da grade neke nove živote - kaže psihoterapeut.

Ali, da to nije baš jednostavno zna svako kome se prijatelj u procesu razvoda jadao i plakao na ramenu očekujući podršku. To isto traži i druga strana koja spremno čeka sa spiskom grehova bivše ljubavi.

- Ima veoma teških razvoda kada bivši partneri nastavljaju svoje "bračne igre" i uvlače blisko okruženje u svoj sukob očekujući da se opredelimo za jednu stranu. Tada je važno postaviti sebi pitanje da li nas taj odnos opterećuje. Druženje ne bi trebalo da predstavlja teskobu. Da rezimiram, ne moramo mi uopšte da se opredeljujemo. Na nama je da biramo da li ćemo ostati dobri sa oboma, sa jednim od njih ili ni sa jednim. Važno je samo da im ne sudimo, nego da realno sagledamo da li nam je i do koga istinski stalo - kaže Prodanovićeva.

Nije razvod jedina situacija kad nam se čini da smo prinuđeni da biramo stranu. Nije retkost da se godinama družimo sa drugim parom, čak i odmore provodimo zajedno, a onda se muževi posvađaju, pa ne gledaju više blagonaklono na naše druženje sa ženom njihovom bivšeg prijatelja. U ovom slučaju, reč je o unutrašnjem sukobu između ličnih potreba i lojalnosti partneru, objašnjava sagovornica.

- Procenjujemo da li nam je važnije da udovoljimo partneru ili sebi, da li više uživamo u tome da ugađamo sebi ili njemu i onda dođemo do tačke da u stvari sve što radimo, pod uslovom da nas na to niko ne prisiljava, činimo, uslovno rečeno zbog sebe. Dakle, stvar je vrlo tanane procene. Neko donese ovakvu odluku, neko onakvu. Problem je samo ako nemamo pravo na ličnu odluku. Onda su stvari mnogo složenije - ističe psihoterapeut.

Postavlja se, ipak, pitanje, kako će druga strana prihvatiti ovu situaciju. U bliskim odnosima, bilo partnerskim, bilo prijateljskim, očekujemo odanost, pa nećemo lako prihvatiti da se nama bliska osoba druži sa nekim ko nas je na bilo koji način povredio. Potvrđuju to i iskustva sa foruma.

- Neko za koga sam mislila da mi je prijatelj i ko mi je bio svetinja, podržao je u jednoj situaciji osobu sa kojom sam imala težak konflikt i koja mi je napravila veliku štetu. Osetila sam se izdanom i izneverenom, a ta osoba je likovala jer je dobila podršku mog prijatelja - piše jedna razočarana forumašica.

Psihoterapeut ipak upozorava da u ovom situacijama budemo oprezni jer nemamo pravo da posedujemo bilo koga. - Ljudi su upućeni jedni na druge, ali su i slobodna bića. Važno je prepoznati to loše osećanje prema osobi koja nas je povredila i držati ga pod kontrolom, odnosno ne dozvoliti da njime zarazimo bliske osobe, jer je to naše, a ne njihovo razočaranje - zaključuje psihoterapeut.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.