Porodični običaji: Na Božić se svi u isto vreme izuvaju

Badnjim danom počinje božićno slavlje, kojim se praznuje uspomena na dan rođenja Isusa Hrista.

Kako je to praznik rađanja novog života, dece, očinstva i materinstva, Božić je ukrašen najlepšim verskim običajima. Dok muškarci idu po badnjak, žene pripremaju trpezu za veliki praznik.

Kažu da na Božić treba da širimo ljubav prema bližnjima, da se mirimo sa onima s kojima smo se zavadili i da se prisetimo onih od kojih smo se udaljili.

Prema verovanju, na Badnji dan se ništa ne pozajmljuje iz kuće, a ukoliko je nešto pozajmljeno, treba tražiti da se vrati, jer ne valja da ono što pripada kući bude van nje za Božić. Isto tako, veruje se da će, ukoliko je na dan Božića oblačno, da će biti plodna cela godina, a da će, ukoliko padne kiša uroditi sve ono što se okopa motikom.

U određenim delovima Srbije veruju i da svi ukućani treba istovremeno da se izuvaju da bi im se žene brzo porađale, krave telile, a ovce jagnjile.

Na jugu veruju da će momci i devojke koji prenoće na slami posutoj na Badnje veče usnuti svog budućeg supružnika. Kažu i da valja na Badnji dan posaditi i neku biljku, jer će onda sigurno uspeti.

U pojedinim krajevima veruju i da treba položajniku izmaknuti stolicu na kojoj sedi kako bi se "sreća zakovala za kuću".

Autor: Alo.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom