Bizarni saveti za žene: Suprugu kuvajte i ćutite, jer može da nađe drugu

Prenosimo vam "surove" savete za žene ih pedesetih godina prošlog veka.

Čak i u 1960. mnogi parovi su dočekali prvu bračnu noć bez ikakvih seksualnih iskustava. Seks u ono vreme nije trebalo da pruži užitak ženama i uvek je predstavljao izvor mogućih neprijatnosti.

"Suprug često može da olakša prvu bračnu noć supruzi tako što će da nađe nekakav posao koji mora da obavi dok se njegova mlada priprema", napisao je psiholog i bračni savetnik dr Kliford R. Adams u časopisu "Moderna mlada" 1952. godine.

"Može čak i da joj predloži da se vrati za 15-20 minuta, što će joj ostaviti dovoljno vremena da ga dočeka u krevetu kad se vrati". Naravno, mlade supruge nije trebalo da očekuju previše, upozorio ih je Adams.

"Mnoge mlade supruge ne dožive orgazam na početku braka i ne bi trebalo da se brinu zbog toga", napisao je Adams i naveo kako je u jednom istraživanju manje od 25 odsto žena priznalo da su doživele orgazam u prvih nekoliko nedelja braka.

Adams je opisao i kako izgleda vođenje ljubavi. Naime, nakon zagrevanja nekoliko trenutaka, bili bi spremni za koitus.

"U prvim danima braka, ovo bi se trebalo izvoditi nežno. Međutim, posle nekoliko dana može da se uživa u ljubavi bez granica. Bračni parovi ne bi trebalo da zaborave koliko je važan klimaks jer se na taj način smanjuje stres".

Godine 1950. je objavljena i detaljna, ilustrovana "Enciklopedija seksa" u kojoj su prikazani i pomalo bizarni dijagrami u kojima se ženski polni organi upoređuju s onima kod kokošaka. Jedan od najvažnijih saveta u knjizi je bio da za vreme seksa partneri ne bi trebalo da zaborave da dišu.

U priručniku "Kad se venčate" iz 1953. godine sociolozi Evelin Duval i Ruben Hil pokušali su da objasne mladićima zašto ih ponekad dobre devojke "izazivaju, iako nisu spremne da idu do kraja". Kao glavnog krivca za takvo ponašanje naveli su nepredvidivu žensku požudu.

"Ženski seksualni odgovori su toliko opšti i raspršeni da one često ni same ne znaju da su uzbuđene, te su vrlo često potpuno nesvesne da svojim ponašanjem uzbuđuju mladiće i prelaze granice koje u stvari ne žele da pređu."

Kako supruga da učinite srećnim

Ako želite da vam suprug bude zadovoljan, zaboravite na seksi veš i inteligentne rasprave. Stručnjaci iz 50-ih smatrali su da brak nikad ne bi preživeo ako bi muškarac bio praznog želuca. A kako se to ne bi dogodilo, žene bi uvek trebalo da paze da naprave "poštenu večeru".

"Društveno okupljanje, poslepodnevni čaj, štogod, nije opravdanje da večera ne bude na vreme spremna kad suprug dođe kući nakon napornog radnog dana", napisao je A. H. Tajer u svom široko prihvaćenom priručniku iz 1951. "Seksualno zadovoljstvo i srećan brak".

Međutim, nije bilo dovoljno skuvati fini obrok, nego je trebalo da žene održavaju i određene standarde. Jedan od njih je bio savršeno ispeglani stolnjak i lepo uređena spavaća soba sa finom posteljinom.

Žene koje su pak "konstantno pripremale nejestivu hranu, hladnu i bezukusnu, koju su servirale na kuhinjskom stolu preko kojeg su raširile tek kuhinjsku krpu, ne bi trebalo da ostanu iznenađene ako im je suprug često telefonirao iz kancelarije kako bi ih obavestio da je zatrpan poslom i da neće stići kući na večeru".

S obzirom na to da je bilo jako teško razvesti se, postojalo je mnoštvo saveta kako produžiti trajanje braka. Obično su žene bile te koje su morale da usreće muškarce, a to je svakako isključivalo bilo kakvo prigovaranje.

"Iako muškarac može dugo da sluša prigovore, verovatno to neće zauvek trpeti. Njemu je potrebna tišina kako bi pronašao svoj mir i učinio život podnošljivim, pa nemojte da to traži van kuće. A mogao bi".

Uz to, žena je morala da sluša muškarca kad bi joj se obraćao, a nije pomagalo ni ako nije bila posebno zainteresovana za ono što joj je on objašnjavao.

Sve u svemu, bez obzira na brige, kako bi očuvale svoj brak, za žene je bilo najpametnije da ćute.

Godine 1950. bila je izuzetno popularna i čitana kolumna sa savetima nazvana "Može li se spasiti ovaj brak". U njoj je Teta Agonija odgovarala zbunjenim čitateljkama suludim savetima.

Jedna žena je 1957. pisala o tome kako ju je suprug, koji se kasno vratio s poslovnog puta, udario. "Kad me suprug zlostavlja pred decom ili me ponižava pred komšijama, samo želim da se sklupčam i umrem".

Teta Agonija joj je na to samo odgovorila: "Ako želite miran porodični život, morate da naučite da suprugu date ono što mu treba iz braka i na taj način mu pomognete da kontroliše svoj temperament."

Ako bi pak imala tako sjajnog muškarca koji bi je izvodio u restorane, žena je imala dve uloge: da zna svoje mesto i pazi kako sedi. Nije smela ništa sama da naruči (ni čašu vode), već je to činio muškarac, jer je on, naravno, znao najbolje što joj treba.

Autor: 021

  • Biskek

    21.02.2016 21:25
    I zene je li vam danas bolje kad imate svs prava?
  • Srebrni odavno

    21.02.2016 17:32
    Svaki brak je originalna i neponovljiva stvar. Ne postoje univerzalni saveti koji se mogu sa sigurnošću primeniti. Ili želite da održite brak, ili to ne želite. Sve ostalo proizađe iz toga.
    Lično, mislim da su se muškarci više trudili oko žena kada je postojao imidž onih drevnih domaćica, ili onih slatkih iz doba amerike 50-tih.
  • leming

    21.02.2016 16:13
    Svet je sada bolesniji, ma koliko ovo ovde napisano nazadno deluje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom