Davanje kikirikija bebama kao prevencija od alergija

Dve nove studije ukazuju na činjenicu da hranjenje beba kikirikijem ili drugim namirnicama koje mogu da izazovu alergiju pružaju veću verovatnoću zaštite, a ne stvaranja problema.

Jedna studija je pokazala da rana prevencija odnosno davanje bebama namirnice koje mogu da izazovu alegrije, zapravo ima dugotrajne pozitivne rezultate.

Otkriveno je da ovakva zaštita od alergija traje najmanje do pete godine i ne nestaje čak i kada deca prestanu da jedu kikiriki. Druga nova studija sugeriše da bi ovakva strategija mogla da bude delotvorna i kada su jaja u pitanju.

Ustanovljeno je da su alegrije na kikiriki i jaja ređe kod dece koja su počela da jedu ove namirnice sa tri meseca starosti, nego kod one koja su pila samo majčino mleko. Naravno, misli se na namirnice poput kikiriki-putera i grickalica koje u sebi imaju kikiriki, poput smokija, a koje su pogodne za decu malog uzrasta.

Alergije na hranu su postale uobičajene, potencijalno ozbiljne, a nekada i smrtonosne. One postaju veoma zastupljene kod dece, a utiču na osam odsto dece uzrasta ispod tri godine. Zbog toga naučnici sada smatraju da sve bebe kojima testovi na alergiju ne pokažu reakcije na kikiriki, treba da jedu ovu namirnicu.

Autor: Time

  • mila

    08.03.2016 09:10
    meni zivo zanima na kolikom skupu beba su ispitali ovu teoriju i koliko tromesecnih beba je tom prilikom dobilo smoki :)))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.