Ne stavljajte bebu na rame da podrigne

Ukoliko stavljate bebu na rame nakon što je nahranite da bi podrignula i tako lakše svarila mleko, treba da znate da će ona tako jedino zaprljati odeću, tvrde nemački naučnici.

Nakon hranjenja na flašicu, većina roditelja podigne dete u naručje u uspravan položaj, osloni njegovu bradu o svoje rame i čeka da beba svari konzumirano mleko glasnim podrigivanjem, ali nemački naučnici smatraju da bi tu praksu trebalo prekinuti jer je nepotrebna.

Držanjem deteta u naručju na način da mu je stomačić u vertikalnom položaju ne smanjuje se verovatnoća da će da povrati. U tom položaju će samo zaprljati odeću u predelu ramena, tvrde stručnjaci u tekstu objavljenom u aprilskom broju nemačkog časopisa "Eltern".

Naučnici preporučuju da dete treba mirno držati u naručju u istom poluhorizontalnom položaju, jer malom organizmu nije potrebna pomoć pri ispuštanju viška vazduha koji je progutalo tokom hranjenja mlekom iz flašice.

Tvrde da se refluks, odnosno stanje u kome se želudačni sadržaj vraća iz želuca u jednjak, kod beba ne može izbeći i normalna je pojava budući da mišić sfinkter koji se nalazi između detetovog želuca i jednjaka još nije u potpunosti razvijen.

Naučnici takođe dodaju i da je mleko koje se ‘bljucne’ neposredno nakon obroka pH neutralno, za razliku od povraćanja, zbog čega neće iziritirati bebinu usnu duplju ni jednjak.

Autor: Hina

  • Andrija Šrek

    31.03.2016 12:50
    ...
    Netačno. Najvećem broju beba pomaže ako se podigne u uspravan položaj i NE nasloni glava na roditeljsko rame, nego se čak i više podigne, tako da rame "upre" malo u predelu bebinog stomaka. Ovo izbacivanje viška vazduha je zaista neophodno, da bi olakšalo varenje i smanjilo grčeve kod sasvim mlade odojčadi.
    Neke bebe i spontano podrignu odmah posle obroka, ali takve su ipak u manjini.
    A odeća? Pa ko još o tome misli?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom