Stižu deca s genima troje roditelja

Jedno od najkontroverznijih medicinskih istraživanja današnjice je razvoj metode kojom bi se pomoću in-vitro oplodnje u embrion ubacili određeni geni treće osobe.

Nakon više godina rada u teškim uslovima usled zakonskih restrikcija i negativnog pritiska koji je dolazio od dela javnosti i medija, naučnici Univerziteta u Njukaslu, uspešno su testirali svoju metodu zamene mitohondrija (MRT) na zdravim ljudskim embrionima donora.

Ukoliko bi se ovaj tretman pokazao dovoljno sigurnim, testovi na ljudima bi mogli da počnu kroz jednu do dve godine.

MRT se koristi za uklanjanje defektnih mitohondrija koji se prenose s majke na dete i omogućuje zamenu zdravima iz drugog donora ženskog pola. Posledica toga je nastanak deteta s "troje roditelja", čiji DNK i osobine većim delom potiču od majke i oca, dok treća osoba u njegove gene donosi samo dva odsto svog genetskog materijala koji ne služi za upravljanje važnijim karakteristikama poput kose i boje očiju.

Naučnici Univerziteta u Njukaslu na MRT-u rade od 2010. godine, te su do sada znatno usavršili svoju metodu, ali pošto ne znamo kako će MRT uticati na decu tokom dužeg razoblja, očekivati je da će ga testirati samo na muškoj deci kroz čitavu generaciju (samo žene mogu preneti defektne mitohondrije).

Britanski parlament je 2015. godine dozvolio testove na ljudskim doniranim embrionima uprkos protestima Anglikanske crkve i drugih organizacija, a godinu dana kasnije je testiranje dozvolio i Komitet bioetičara američke administracije za hranu i lekove (FDA), mada zabrana istraživanja od strane američkog Kongresa i dalje ostaje na snazi sve dok se ne odobri novi plan budžeta za medicinska istraživanja u SAD-u.

Obzirom da u svetu postoje države poput Kine koje nemaju nikakvih restrikcija tog tipa, može se očekivati da će se upravo u njima razviti tretmani koji će pomoći jednom od 4.000 novorođene dece koja se rađaju s defektnim mitohondrijama. Protivnici manipulisanja ljudskim genima ovo nazivaju prvim korakom u kloniranju ljudi, ali stručnjaci tvrde da im namera nije stvaranje "super beba", već isključivo borba protiv naslednih bolesti.

  • upucena

    12.06.2016 13:36
    Dete nosi gene svakog muskarca sa kojim je majka imala seks bez zastite. Iako nije bilo trudnoce, genetski materijal se preko sperme apsorbuje i menja zauvek gene koje ce majka preneti na dete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom