Navedite decu da zavole povrće

Većina dece će se samo namrštiti kada vidi povrće i odgurnuti ga sa stola.
To je klasična dečja reakcija, ali poznato je koliko je ono zdravo za rast i razvoj, pa bi unos "zeleniša" morao da se podrazumeva. Stručnjaci savetuju da kao roditelj pomognete detetu da zavoli povrće.
 
* Stavite obrok ispred njega, ali nikako ga ne forsirajte da ga pojede. Tako ćete ga u startu odbiti. Samo mu lepo ponudite i objasnite da je povrće zdravo, da će od njega biti jak i snažan kao lik iz crtanog filma kojeg voli.
 
* Vodite dete na pijacu ili u prodavnicu da zajedno kupite namirnice, uključite ga u spremanje hrane ili, ako imate bašticu, u zalivanje povrća. Na taj način ćete ga zainteresovati.
 
* Potrudite se oko jela, tako što ćete ga ukrasiti "smajlijem" od peršuna i šargarepe ili nekom simpatičnom porukom ispisanom od svežeg povrća.
 
* Uvek možete da ga "prevarite", pa da mu ponudite pljeskavice ili pitu koja izgleda kao da je od mesa, ali je zapravo sadržaj povrtni.
 
* Imajte strpljenja i ne odustajte sve dok dete ne počne da unosi dovoljnu količinu zdravih namirnica.
  • Veganka

    02.07.2016 09:29
    Deca vole povrce. Problem je u tome sto ih majke naviknu na kravlje mleko i meso, pa tek onda pokusavaju da ubace povrce.
    Svako dete ce zeleti da jede povrce ako mu objasnite i pokazete kako nastaju meso, mleko i jaja.
    http://youtu.be/C89ACdYmWac

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom