Kako da naučite dete da deli igračke

Postoji jednostavan trik kako da naučite svoje dete da deli igračke, a da ne izazove opšti haos na druženju u parku ili igraonici.

Trčanje za svojim detetom i savetovanje da podeli igračku s bratom/sestrom i prijateljem gotovo da se nikada ne pokaže kao delotvorna metoda. Dva deteta i jedna igračka najčešće izazivaju početak sukoba. U roku od sekunde deca će pokušati da prisvoje igračku.

Razumno rešenje jeste da se svako dete igra sa svojom igračkom, ali svaki roditelj ipak želi da nauči svoje dete da deli igračke, a da ne izazove opšti haos na druženju u parku ili igraonici.

Uzimanjem igračke kao "kazna" deci šalje poprilično pogrešnu poruku. Detetu tako pokazujete da se igračka sme otimati drugima samo ako ste odrasli. To ne želite, zar ne?

Odlučite koje dete je prvo na redu za spornu igračku. Odredite vreme koliko dugo se s njom može igrati. Kada vreme istekne vreme je za razmenu igračaka. Začudili biste se koliko će dete olako pustiti svoju igračku kada zna da će uskoro doći ponovno u njegove ruke.

Dete će strpljivo čekati svoj red, a verovatno će i nakon nekog vremena deca obostrano odlučiti da ipak žele da se igraju zajedno svim igračkama, a ne svako odvojeno.

Bitno je razumeti socijalni razvoj vašeg deteta. U uzrastu od dve godine deca tek postaju svesna da i drugi imaju osećanja koja se mogu povrediti ružnim postupcima.

Kako bi deca naučila da dele ona prvo moraju da nauče da poštuju osećanja drugih ljudi oko sebe. Naizmenična igra je rutina koju deca mogu razumeti i pre nego što napune tri godine.

  • Terješkova

    17.08.2016 17:26
    Pustiti ga da odrasta!!! Čim nešto ne dobije a svidi mu se, ima svoje da nudi sam!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom