Naučnici objasnili zašto roditelji nekad brkaju imena dece

Ako imate braću ili sestre verovatno ste naviknuti da vam roditelji ponekad brkaju imena. Naučnici su se nedavno pozabavili tim pitanjem.
Studija profesora Zenzija Grifina i Tomasa Vangermana objavljenja u časopisu "PLOS One" pokazala je da roditeljsko brkanje imena dece nije uvek "frojdovska greška", tj. nesvesni pokazatelj veće sklonosti jednom detetu, nego na to utiče više faktora kao što su sličnost imena i fizička sličnost dece.
 
Istraživanje je sprovedeno na 334 osobe koje imaju braću i sestre i koji je trebalo da ocene koliko su im fizički i karakterno slični, kao i učestalost roditeljskih grešaka kada su u pitanju njihova imena. Učesnike čija braća ili sestre imaju prvo (Džejmi/Džejson) ili poslednje slovo imena isto (Amanda/Samanta) roditelji su češće brkali nego ostale. To se posebno isticalo kod mlađe braće i sestara u porodici, onih koji su bili bliži po godinama i kod dece istog pola.
 
Većina onih koji su odgovorili da su ih roditelji retko pogrešno nazivali su prvorođeni. Moguće je da to proizlazi iz činjenice da su roditelji njihovo ime najviše puta upotrebili.
 
Ovim istraživanjem u vodu pada teorija o "frojdovskoj grešci", tj. teoriji da je roditelj koji često zamenjuje imena u korist jednoga deteta zapravo tom detetu podsvesno skloniji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom