Danas je Dan prevremeno rođenih beba

Ceo svet danas obeležava dan prevremeno rođenih beba.
Kao glavni rizik za prevremeni porođaj i dalje se navodi pušenje u trudnoći, gojaznost majke i godine majke, zbog čega se prevremeno porađaju najčešće maloletnice
 
To je upravo i zadatak obeležavanje današnjeg dana koje predvode nevladine organizacije okupljene oko inicijative "World prematurity day". One nastoje da pronađu rešenje kako bi prevencijom sprečili komplikacije koje dovode do prevremenog porođaja.
 
Olga iz Subotice, majka prevremeno rođene devojčice priča za Bebac da je njena trudnoća bila kao i kod većine žena uredna i bez većih problema. Međutim, tokom trudnoće imala je visok pritisak, pa je morala da pije metildopu. 
 
Nakon tri dana ležanja u porodilištu pukao joj je vodenjak, a bila je tek drugi dan u 35. nedelji. Znala je da će morati da je porode i svašta joj je prolazilo kroz glavu. Nakon odlaska u porođajnu salu, porodila se za dva i po sata, a kako kaže beba je odmah zaplakala, ali su morali da je aspiriraju. 
 
- Bebu su odmah stavili u inkubator na kiseonik. Imala je dve kile i šesto grama i žuticu je dobila. Nije bilo preterano strašno, ali sam se ipak plašila za svoje dete - priča Olga.
 
Bebica je imala problem sa kukovima, tortikolis, a malo je i motorički kasnila. Oko godinu dana joj je trebalo da stigne vršnjake u razvoju. Ali upornost roditelja je pobedila - buđenje, štipkanje, vežbanje... Danas njena ćerkica ima osam godina, ide na balet, voli da putuje i da mudruje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom