Očevi u Švedskoj koriste sve više porodiljsko bolovanje

Očevi u Švedskoj koriste roditeljsko odsustvo, koje im je zakonom dozvoljeno više nego ikada ranije u istoriji te skandinavske zemlje.
Očevi u Švedskoj koriste sve više porodiljsko bolovanje
Foto: Pixabay
Kako piše Anadolija, Agencija za socijalno osiguranje Švedske je saopštila da je u zemlji tokom prethodnih deset godina konstantno rastao broj muškaraca koji su koristili porodiljsko bolovanje, odnosno roditeljsko odsustvo.
 
Navodi se da danas očevi koriste skoro 30 posto odsustva koje je zakonom omogućeno roditeljima u toj zemlji. Prema statističkim podacima, očevi koriste 27,6, a majke preostalih 72,4 odsto odsustva, dok su pre deset godina očevi koristili 20,9, a majke 79,1 posto odsustva.
 
Švedski parovi dobijaju 480 dana porodiljskog po detetu, uz 80 posto primanja od plate. Inače, od roditelja u Švedskoj se očekuje da raspodele porodiljsko bolovanje u najvećoj mogućoj meri, dok svaki od roditelja mora da iskoristiti najmanje 90 dana tog bolovanja.
 
Švedska je bila prva država u svetu koja je zamenila porodiljsko bolovanje roditeljskim odsustvom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom