Godišnje 300 poziva zbog trovanja dece sedativima i sredstvima za čišćenje

Razna sredstva za čišćenje i lekovi najčešće se nalaze na meti znatiželjnih mališana koji, u trenutku male nepažnje roditelja, posegnu za njima, popiju ih i na kraju završe u ordinaciji lekara sa zdravstvenim komplikacijama.
Godišnje 300 poziva zbog trovanja dece sedativima i sredstvima za čišćenje
Foto: Pixabay
Trovanja kod dece su najučestalija u uzrastu od dve do četiri godine, a osim što ih mališani popiju, dešava se da otrovne supstance stavljaju na kožu ili da ih udišu.
 
Nacionalni centar za toksikologiju Vojnomedicinske akademije u prethodnim godinama imao je oko 300 poziva godišnje kada je reč o trovanju dece. Na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu svakog dana se u dežurstvu pojavi barem jedan slučaj trovanja, najčešće lekovima, odnosno oko 300 godišnje.
 
Kako za "Politiku" ističe dr Snežana Rsovac, pedijatar i načelnik Pedijatrijske i neonatalne intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici, sva sredstva koja se koriste u domaćinstvu za održavanje higijene predstavljaju opasnost. 
 
Adekvatno čuvanje, van domašaja dece, i sigurnosni poklopci na pakovanjima predstavljaju meru predostrožnosti odnosno preventive jer deca ne prepoznaju ova sredstva kao opasna, već kao nešto što je moguće popiti ili pojesti. Ova sredstva su najčešće po sastavu kiseline ili baze, to jest korozivna i kaustična.
 
"Ukoliko dete popije ovakvo sredstvo, promene se javljaju na sluzokoži usana, usne duplje, jednjaka a ponekada ovo je u toj meri obimno da zahteva dugotrajno bolničko lečenje i rekonstruktivnu hirurgiju. Od lekova najčešće se otruju sedativima, kardiološkim medikamentima, antidepresivima i antibioticima. U zavisnosti od količine i vrste leka zavise i simptomi trovanja. Na sreću, najčešće se radi o lakšem stepenu trovanja. Već dugo nismo imali zabeležen slučaj trovanja gljivama, organofosfatima i benzinom", naglašava dr Rsovac.
 
Sagovornica beogradskog lista ističe da pamti slučaj trovanja sonom kiselinom kod dečaka koji je slučajno popio ovo sredstvo koje je dovelo do teških promena na jednjaku. Detetu je život visio o koncu, ali su lekari uspeli da saniraju povrede i nakon operacija koje su usledile dete se postepeno oporavilo, ali je lečenje trajalo mesecima.
 
U slučaju da dođe do trovanja najbitnije je da se roditelji hitno jave lekaru ili hitnoj pomoći. Da bi se pravilno lečilo trovanje i dobilo na vremenu, poželjno je da roditelji utvrde koji preparat je dete popilo, pojelo, udahnulo ili sa kojim je bilo u kontaktu putem kože. Kod deteta koje je popilo ili pojelo otrov nikako se ne izaziva povraćanje. Ukoliko je dete bilo u kontaktu preko kože sa otrovom, treba mu skinuti odeću i oprati mlakom vodom bez ikakvih dodatnih supstanci. Ako je dete udisalo otrov potrebno je da se izvede iz prostorije. Pružanje prve pomoći zavisi od stanja svesti kod deteta, disanja, srčanog rada, naglašava dr Rsovac.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.